Profesionální image žena manažerka

Ptačí chřipka a nesmyslné zabíjení zdravých ptáků z domácích chovů.

22.01.2017 14:45

V době, kdy píši tento svůj názor, se objevuje ptačí chřipka v různých částech ČR.


Pro mě je to ukázka, jak opět nějaké nařízení od byrokratů od stolu, ať už původem ze světa,  EU nebo jen z ČR, nakládá se zvířaty jako s neživými věcmi, bezohledně i vůči chovatelům.

Pro mě je zvíře živý tvor jako člověk, myslí, cítí, mají své city a pocity, někdy je dokonce více citově založené než nějaký člověk – vidím doma u psů a ovcí. I ta slepice, husa, není hloupý, živý tvor, a rozhodně ví, co je stres, strach a bolest.

Vegetarián nejsem, ale jsem proti těm velkochovům, kde dobytek nikdy nevyjde na louku,  kde se zvířaty špatně zachází a trpí před smrtí, nejím maso, kdo ví odkud dovezené. Odmala nejím „děti“ zvířat. Přijde mi brutální vzít mámě krávě malé tele, oddělit je od sebe a ještě ho za pár měsíců života zabít, o selatech nemluvě, jak se peče sele na roštu, mám mráz po těle a jdu pryč. Vidím to, jako kdyby pekli malé dítě, třeba 4 měsíční. Prase je chytřejší než pes, co asi zažívají. Také nějaké halal a košer zabíjení, týrání zvířat, je podle mě v 21. století hrůza.

Nejvíce jím poslední roky i kvůli mému zdraví, krůty z českého chovu, který znám.

 

Dívala jsem se na televizi, když tam mluvil na pokraji pláče, zdrcený děda, starý muž, že mu zabili kvůli ptačí chřipce v okolí, celý jeho celoživotní chov holubů, kdy měl již holuby ochočené, oceněné za různé úspěchy v mezinárodních soutěžích, holuby s vysokou hodnotou i desítek tisíc. Stejně tak ten den skončili usmrcením domácí mazlíčci, papoušci, zabili i zdravé pštrosy, které měl někdo doma jako mazlíčky. Strašná úřednická zvůle a smutek chovatelů.

Až druhý den bylo úředníky řečeno, že to byla chyba, že holuby zabíjet nemuseli, že chov byl celou dobu zavřený, bez kontaktu s volně lítajícími ptáky, žádný holub totiž nevykazoval nákazu ptačí chřipkou, byli všichni zdraví.  A prý ten děda dostane náhradu, 300Kč za holuba.
 

Přemýšlela jsem nad tím, jaká arogance a hloupost úředníků teď je – a to si je my lidi, blbci volíme, aby pak šli proti nám a hráli si na to, že oni mají víc rozumu než my a musí nás neustále ve všem hlídat a nařizovat nám jak máme žít.
 

Ten starý pán svým celoživotním chovem žil, měl holuby ochočené, zabili mu je zdravé, sám říkal, že už ptáky chovat nebude. Vzali mu jeho největší radost. Pro takového člověka to je vážné, psychické trauma, pokud žil třeba už sám, pak o to horší.

Celá exekuce „nákazy“ kolem ptačí chřipky je na palici.

Každý dobrý chovatel už dávno dělá to, že když mu nějaké zvíře uhyne, zkoumá proč a taky ho nejí, zlikviduje mrtvolu. Nemocné léčí vet. Chovatel by si nechal na dvorku zdravé ptáky dál jako dosud.

Proč to nejde stejně s ptačí chřipkou?

Proč tam musí jet celá skupina lidí, likvidátoři zahalení jak kosmonauti v bílém nebo žlutém, traumatizující ptáky ještě před smrtí už jen tím, že jsou cizí, berou je neohrabaně do rukou a strkají do nějakého smrtícího vaku. Musí to stát i dost peněz.

Jaký má tento dnešní, pitomý systém smysl?

Ptáci, kteří volně žijí v přírodě, ty nikdo nevybíjí, včetně zdravých jedinců, protože to ani 100% nelze a ani není důvod vymazat ze světa nějaké druhy. Příroda si s každou nákazou umí z 90% poradit sama.

Z volných ptáků se tedy studují jen uhynulé kusy, zda chřipku měly nebo ne.

Tak proč to nejde stejně u chovatelů?
 

Teď už se lidi budou obávat mít doma na dvorku slepice, husy, kachny, papoušky, pštrosy, co kdyby se v okolí, v přírodě našel 1 nakažený pták – celý jejich chov by jim zabili. Nejen ten starý pán, ale každý dobrý chovatel a člověk nese těžce, když mu někdo vybije všechna zvířata, i zdravá. Plno lidí má své ochočené mazlíčky i husy, slepice, pštrosy, atd.

Také jsou chovatelé papoušků, ptáků, mají voliéry i venku, nejenže mají své štěbetáčky rádi, ale třeba jeden stojí i 30 000 Kč. Mají se tito teď neustále bát, aby se v okolí náhodou nenašla nějaká divoká kachna nebo labuť, uhynulá s ptačí chřipkou?
 

Zkusme se na to podívat jinak.

Objevila by se nákaza mezi savci, v lese u lišek, jelenů, prasat a náhodně by skočila i na psa. Co pak? Chodili by ti slepí vykonavatelé úředního příkazu a zabili každého psa, který by byl někde na dvorku ve vsi, nebo ve městě, kdyby se v okolí v lese objevila 1 mrtvá, nakažená liška?
To by byl řev lidí, a úředník, politik, by si jistě našel výjimku pro svého, kamaráda psa. Já bych své nedala.

 

Straší nás, že se musí zabíjet i zdraví ptáci, aby vir nezmutoval na člověka. Stejně tomu nezabrání, pokud to příroda bude chtít udělat. Možná už jsme někteří i snědli nějaká kuřata, ptáky, z hyperáčů, co měli vir v sobě a prostě se ještě neprojevil. Dnes nikdo netušíme, jaké kuře, husu, kachnu, kupujeme, z jaké tramtárie bylo dovezené, Čína, Brazílie, apod., co mělo v sobě. Kontroly jsou v ČR jen náhodné a zákony vágní. Tak ať nám nelžou o ochraně našeho zdraví.

 

Věřím, že se časem čeští chovatelé, nejen ptáků, nechají víc slyšet a postaví se proti tomu, třeba ovlivní změnu tohoto debilního nařízení. Jinak by si svým chovem nemohl být žádný malý chovatel jistý ani den, a chovy ptáků by byly jen ve velkochovech, kde je mají jen jako – produkt na prodej se ziskem.

Jaký je váš názor?



sykorka 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 2853x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda