Profesionální image žena manažerka

Udělejte si sami seno pro miniovečky, morčata, králíky a domácí mazlíčky – ze sekačky.

10.08.2016 08:24

Možná to už víte, ale já jsem se o tom nikde nedočetla a přišla jsem na to vlastně náhodou.

Když jsem pro moje miniovečky, Quessantské ovečky, dobírala seno z velkého balíku, tzv. kola, zůstaly na zemi hromádky semínek z trávy a rozemletého sena. Zkusila jsem to nabrat na lopatku a dát do ovčína. Říkala jsem si, buď to ovečkám zachutná, nebo se tam semínka chytí v trávě a vyrostou.

Moje ovečky se na to ale vrhly, a sice trochu kuckaly, jak se snažily každá rychle sežrat, co se dá, ale snědly to.

Další věc u mě je ta, že se starám o velkou zahradu, kam ovce nesmí a já každý rok posekám běžnou, benzínovou sekačkou s pojezdem obrovskou hromadu trávy, ze které nikdy kompost nevznikne, je jí moc, udělá se jen mazlavá, tmavozelená břečka. Přitom na celé zahradě jsem nechala jako trávník, původní louku, nemám ráda tzv. mrtvé, anglické trávníky, kvetou mi tam zvonky, řebříček, a další kvítí, je to i pro hmyz dobré. Takže pastva je to chutná, plná lučního kvítí a trav.

Přemýšlela jsem co s tím, abych neměla tolik posečené trávy na kompostu, na konci každého roku řeším, co s tou mega hromadou udělat.

A napadlo mě zkusit posečenou trávu usušit a dát ovcím.

A ono to funguje – u nás tedy ano.

Počkám si, až je tráva aspoň 12-14cm vysoká, aby posečená měla nějakou délku, z nižší by byl asi jen prach.

Jezdím sekačkou po zahradě a pak místo vysypání koše na kompost, vysypu si ho na malou plochu, na posečenou trávu, nebo u vjezdu na beton, nebo na jednu prodyšnou plachtu na betonu. V cca 10cm vrstvě. Na sluníčku pak vrstvy obracím japonskými hráběmi a seno usuším, až pěkně praská v ruce, nesmí být ani trochu vlhké, shnilo by v pytli.

Mám umělohmotné, ale prodyšné pytle na seno. Nesmíte použít čistě igelitové, tam by se seno zapařilo, hnilo a byla by to práce k ničemu, to zvířata jíst nesmí. Pytle plním a nechávám nahoře otevřené v naší garáži, kde je sucho a teplo.

Moje Quessantky, správně psáno Ouessantky, miniovečky, jsou nadšené, neboť toto seno je pěkně zelené, voňavé, naše domácí, je tam vše, na co jsou zvyklé z „naší“ zahrady.  Chutná jim skvěle.

Samozřejmě, i tak nadále kupuji na 4 miniovečky 1 velké kolo sena na 1 rok od družstva, ale těch cca 100 pytlů našeho sena, co si za sezónu udělám, je příjemné zpestření a i přilepšení ovečkám a beranovi, i matkám, když porodí.

Pokud tedy máte doma nějaké zvířátko nebo zvířátka, domácí mazlíčky, které jedí seno, možná ho ani nemusíte kupovat, ale udělejte si ho. Nedá to žádnou velkou práci. Pokud máte doma králíka, morče, určitě si nasušíte seno na celou sezónu a bude jim chutnat.

Pamatujte ale, že čerstvé seno se nemá zvířatům dávat, nechte ho pak alespoň 8 týdnu odležet. Prý vyprchají různé „jedovaté“ složky z některých, jedovatých trav, přeci jen sekáte vše najednou a může mezi tím být i nějaká jedovatá bylina.

 

Někoho možná napadne:“Proč si ta ženská nenechá vyrůst kus zahrady pořádně vysoko až do pasu a pak to neposeká kosou, měla by pořádné, dlouhé seno a víc sena.“ Na to já odpovím: „Tohle dělat nechci.“
Na začátku, po nastěhování jsem 2 roky sekala několik tisíc m2 motorovou kosou a ona je to fuška, kolíbat se 5-7 hodin sem tam jako zvoník od matky boží, člověk musí mít i holinky, aby nechytil klíště z vysoké trávy, štít na oči, aby něco nevlétlo do oka, navíc já jsem alergik, kterému stačí, když se mi stébla trávy otírají o lýtka, hned mi naskočí nějaký pupínek.
Po vyrovnání pozemku do roviny a mém pečlivém vybírání každého kamínku, byla a je pro mě absolutní nirvána, když jsem postupně po kouscích začala kosit trávu běžnou sekačkou s pojezdem. Traktor nechci, ráda se 3 hoďky projdu. Sedím u PC, sedím v autě, tak proč ještě dřepět na traktoru. Moje zahrada je moje fitko, moje hobby.
Navíc od té doby, co jsem se dopracovala ke kompletnímu sekání zahrady sekačkou, zmizela všechna klíšťata, ani já, ani psi žádné nechytneme.

A zbožňuji ten moment, když posekám zahradu, čáry jsou na ní jak na fotbalovém hřišti, udělám si kafíčko, sednu na lavičku a kochám se tou rovnou plochou a tou vůní posečené trávy :-)

 

Tak pokud budete chtít, zkuste využít trávu z vaší sekačky jako seno pro vaše domácí mazlíčky.


foto - jak suším posekanou trávu na plachtě, když začne pršet, zajedu s ní do garáže a pak na slunce zase vyvezu :-)

seno pro zvířata a miniovečky 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 3380x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda