Profesionální image žena manažerka

Kdo jsem Jana Yahoda

19.01.2010 11:26

Byznys a prodej mě už od dětství zajímá, baví, je to mé hobby. První můj obchodní „deal“, za který mě táta pochválil, jsem udělala v 6 letech na letišti v Indii s komiksama. Obchodní geny mám asi po otci, ale i moje mamka byla šikovná obchodnice vedle své jiné práce.


Píší Vám zde dlouhý článek o mně – a to proto, abyste odhadli, zda Vám jako člověk vyhovuji, neboť „abychom si padli do noty aspoň na 1. dojem“, je základ případné, dobré, a efektivní spolupráce. Kdyžtak si vyberte jen odstavce dle libosti :-)

Necítím se Češkou, ale jsem velký, český patriot. Proč tomu tak je, je dlouhá story. Moc si nerozumím s mojí generací českých lidí, kteří žili zavření v socialismu, nemohli cestovat mimo soc. tábor, a ještě v podobném duchu dnes vedou své firmy.  Jsem r. 1960. Narodila jsem se v Praze, ale od 3. let jsem žila v Indii, Japonsku, cestovala s rodiči po světě, cítím se doma v ČR, Indii, Japonsku a USA. Česky a anglicky mluvím odmala. V ČR žiji od 14 let, plánovala jsem emigraci, ale pak přišel 1989, my zůstali, a já naskočila coby Jana Peterková do obchodu v Johnson&Johnson, začala jsem mojí šňůru po celkem 3 US korporátech. Byla jsem ráda opět v mezinárodním prostředí, zase cestovala po světě, mluvila denně americkou anglinou, aplikovala moderní, profesionální manažerské dovednosti.

Vyrostla jsem mezi kluky, na moji výchovu měl největší vliv můj otec, bylo mu 23 let, když jsem se narodila, a pak další muži, náš indický kuchař Benjamin a jeden děda.  Studovala jsem chemii, i ve třídách jsme měli většinu kluků. Babičky, mamka, byly také fajn, ale jsem povahově jiná. Zajímavý vliv na mě měla  Američanka u nás v domě v Japonsku, ke které jsem chodila na pokec, která mě inspirovala, že v životě můžu dělat co chci, a ne kopírovat, co se „zrovna má“, být tzv. „ve stádu“. Moje mamka jí říkala „bláznivá Američanka“, ale já jí měla ráda, a říkala jsem, že budu jako ona.

Měla jsem a mám kamarádky, ale obecně vyhledávám smíšenou nebo mužskou společnost, ve 100% ženských kolektivech nevydržím dlouho.
Jsem asi i jedna z mála, která dala sama výpověď z pozice Generální ředitelky ČR/SR v Mary Kay, s platem x set tisíc Kč měsíčně. Mohla jsem si to dovolit, neboť můj manžel už pak bral velký plat, a já už nemusela jistit rodinu. Po 2 letech, kdy jsem firmu předělala na opět rostoucí, ubíjel mě tam 100% kolektiv 2000 žen, toužila jsem aspoň 1x vést normální firmu, kde budou opět muži i ženy, což se mi splnilo v JohnsonDiversey, kdy mě doporučil na interview jeden Američan, můj spolužák z MBA. V Mary Kay jsem vychovala a za sebe u USA vedení prolobbovala novou generální, která svojí povahou dobře zapadá do té specifické firmy přímého prodeje, je tam dodnes.

České ženy se ale snažím inspirovat, motivovat, na webu zenamanazerka.cz, pomáhat jim. Aby se ale neuzavíraly do své „ženské“ ulity, nežádaly pro sebe nějaké výjimky, kvóty, apod. nesmysly, a prostě si to v životě zařídily tak, aby si mohly splnit svá přání. Tzv. nerovnost platů žen je také na nich, umět si plat pro sebe vyjednat. Když jim něco vadí, jak se chovají muži k ženám, ať se také zamyslí, jak vychovávaly své syny.

V 7 letech jsem proležela skoro 3 roky v nemocnici, s plicní nemocí, rodičům prý řekli, že mám max. 3 roky. A já nakonec přežila i mé rodiče, úspěšně jsem tajila celý život v práci, že v sobě nosím spící nemoc, chodím na kontroly, byla jsem top manažerkou dobrých, zahraničních korporátů, cestovala po světě, jednala a prosazovala náš byznys v ČR a SR, obhajovala mé strategické, roční byznys plány, před americkým nebo evropským vedením. Práce mě bavila. Vstupní zdravotní prohlídky firem jsem vždy úspěšně „oblafla“, moji nemoc se nedozvěděli, to by mě do takové práce nikdy nepřijali.

Když člověk přežije vážnou nemoc, dívá se na život jinak, než běžní, zdraví lidé. Především konzumní lidé na mě koukají jako na „divnou“ J
Moje zdraví, plnit si přání, užít si život dokud to jde, je pro mě hlavní, bohatství, luxus nepotřebuji. Peněz potřebuji jen tolik, abych byla svobodná, nezávislá, v bezpečí. Nejsem stádový typ, jsem samorost, ale i odmala lídr (musela jsem xkrát projít nějakými psychotesty – tak z nich), ráda jsem vedla firmy, týmy lidi, rozvíjela a motivovala je, ale i vyhazovala lenochy, podvodníky, a když se firmám dařilo, pak byl můj pocit radosti z úspěchu znásobený i radostí podřízených. Někteří moji bývalí podřízení jsou po mém odchodu z firem, mými přáteli. Nikdy jsem si do firem ale nenajímala své známé, ze zásady. Vždy jsem hledala nejchytřejší, nejschopnější lidi na trhu, ráda jsem je i vychovávala z absolventů, ale prošli si cestou odspodu.

Skloubení práce i rodiny bylo v pohodě, dětem bylo 3 a 5 let, když jsem začala být manažerkou, osobně si myslím, že jsem měla 17-18 let ideální manželství, bez hádek, super souhra, rozvedla jsem se až po 28 letech, po mé kariéře, když už byly děti z domu. 

Můj otec byl obchodník, učil mě odmala, chodila jsem s ním na výstavy aut, strojů, různé techniky, dělala mu v Japonsku ve 12 letech hostesku u stánku, byla jsem velká jak Japonci a světlovláska. Naučil mě lásce k technice, ale i k umění, vysvětloval politiku, četla jsem neustále různé knížky. Mamka mě naučila základy ručních prací, kterými jsem si pak často i přivydělávala.
Jsem technický typ, VŠCHT, ale i humanitní, jazyky se učím rychle. Mám hejno hobbíček. Všechny ženské ruční práce, ale i ráda zdím, stavím ze dřeva, umím si udělat nákres, zajet na pilu pro prkna, vše si nařezat a postavit. Vůni dřeva, ale i malty, betonu, miluju. Zahradničím. Jsem skaut, mám ráda přírodu a zvířata, ráda cestuji, fotím, povídám si s místními, snadno navazuji kontakt s lidmi po celém světě. Malovala jsem i obrazy a obrázky a prodávala je při mateřské. Nejsem už teď na sporty, jen plavání a výlety, procházky, kolo po rovině. Jen pohodičku. Baví mě práce na PC, upravuji si fotky, adminuji weby, Powerpoint, Photoshop, Corel , atd.

Řídím se tím, že co neumím a chci to umět, tak se to naučím. Internet je super, je tam všechno, už nemusím do knihoven.

Jsem tzv. multifunkční, moderní, profesionální, bývalý Top Manažer.  V kolektivu nejsem středem pozornosti, jsem spíš „naslouchač“, ale když někdo někomu ubližoval, nebo se začali lidi dohadovat, hádat, nevěděli jak dál, nebo vznikl u někoho náhlý, zdravotní problém – pak jsem vystoupila a vše hned zařídila. V dětství jsem se musela někdy i s kluky v zahraničí porvat, abych si u nich získala respekt, táta mě doma naučil kick box. Chránila jsem pak i mladšího brášku.

Takže pozice Top Manažera pro mě nebyla něčím extra novým. Vedla jsem různé týmy lidí, a jelikož teď podnikám sama po 3., znám hodně firem, zahraniční i české, různých oborů a modelů.

Zastávám model tzv. moderní, rodinné, firemní kultury, a ten jsem vždy všude implementovala, při přeměně firem, v rámci mých podřízených, a výsledek byl vždy rychle pozitivní. Jde o moderní manažerské dovednosti. Zastávám metodu Cukr+Bič, fair play pro lidi, vždy především pozitivní motivaci lidí. Neprosazuji vznikající metody, kdy si zaměstnanci mohou kdykoliv lehnout na gauč, pospat v práci, jsou vedeni jen Cukrem….přijde mi to jako anarchie a ne management.

Svět je čím dál víc drsnější a tvrdší. I byznys je čím dál víc tvrdší, než býval, rychlejší, a globální společnosti rostou, plundrují země, dusí lokální firmy, politici jim jdou bohužel na ruku. Roste počet podnikatelů a top manažerů, kteří jsou majetkově nenasytní psychopati, sociopati a různě povahově „ujetí“ šéfové. Měla jsem tu čest osobně 2 poznat a brzy jsem šla od nich.

Moje služby nabízím pro Podnikatele, majitele firem, top manažery, kteří mají zájem o :
- Rostoucí firmu, v obratu i zisku – někdo chce víc a víc, někomu pak obrat, zisk, v určitém momentu stačí (jak který majitel firmy)
- Profesionální, moderní firmu, s tzv. rodinnou firemní kulturou
- Chcete chodit do práce, kde vás bude min. 90% lidí respektovat, uznávat, budete lídr a vizionář firmy

- Chcete chodit do práce, kde je pozitivní nálada, lidé loajální za firmu, kteří sami vymýšlejí každý na své pozici, jak udělat firmu úspěšnější a lepší

- Chcete firmu vést moderními manažerskými dovednostmi, abyste byli silnými soupeři konkurence, i když nebudete mít třeba zdaleka jejich velký kapitál

- Chcete, aby Vaše firma měla na trhu zvuk jako skvělý zaměstnavatel, budete si pak moct vybírat z těch nejlepších, nejchytřejších lidí na trhu

Není manažer jako manažer, stejně jako ne každý zedník je skvělý zedník.

Prostě někdo má buňky být moderním, profesionálním, skvělým, manažerem, někdo má buňky jen na něco, a někdo je manažerem omylem.

Budu ráda spolupracovat s těmi z Vás, kdo máte na začátek ZÁJEM, o moderní, manažerské dovednosti, něco se dozvědět, konzultovat se mnou, naučit se, a implementovat ve Vaší firmě podle Vašeho stylu.

Moje životní motta :

Všechno zlé je pro něco dobré, když to člověk přežije.

Nedělej druhým, co sám nemáš rád.

 

Pracuji na externí bázi. Máte 100% jistotu etického, čestného chování, profesionálního top manažera. Nekradu, informace firem s nikým nesdílím, a po projektu data z dané firmy ze svého PC mažu. Všem firmám, pro které jsem něco dělala, fandím i nadále, nikdy bych nespolupracovala s konkurencí proti nim. Referenční knihu ukazuji klientům až při jednání, pokud chtějí.

V r. 2018 jsem prodala moji firmu AYAHODA Consulting s.r.o. a pracuji už jen na ŽL.

 

Máte-li o něco zájem, kontaktujte mě na emailu janayahoda@gmail.com

Těším se na případnou spolupráci s Vámi.

 

AYAHODA

Ing. Jana Yahoda MBA

Byznys poradce

Osobní manažerský poradce a kouč pro podnikatele, majitele firem, top manažery
Image poradce pro Ženy Manažerky
mobil: 602 370 255

 
 

Můj profesní souhrn – chcete-li vědět:

Jsem profesionál, bývalá Top Manažerka, klidná ve všech situacích, spolehlivá, etická, racionální, i empatická.
Vzdělání technik, VŠCHT, MBA CMC.

1990 – 1992 – Obchodní řed. ČR družstvo Zádruha, výroba oděvů, pletáže, zavedení prodeje i do zahraničí (nástup v 1989 – pracovník odbytu, fakturantka)

1992 – 1995 jsem vedle práce o sobotách prodávala různé zboží na tržišti v Praze centru, byl to super relax, kontakt s cizinci, jazyky, zábava i peníze, v 92 výrazné peníze, později jsem měla prodavačku a prodala jsem byznys v 1995, kdy jsem o wendech začala studovat MBA
1992 – 1999 - Obchodní ředitelka Johnson&Johnson CZ, SK - US největší zdravotn. spol. na světě - spotřební divize FMCG a prodej OTC – obrat cca 500mil. Kč ročně – až 65 lidí v teamu

– ve všech značkách jsme byli 1 nebo 2 na trhu, obrat přes 500 mil. Kč ročně

-  vychovala jsem pod sebou 4 ředitele a 1 ředitelku, ze všech jsou ředitelé dál, už jinde

- vedle Prodeje jsem 1 rok dělala i Brand Manažera Marketingu a vedla Trade Marketing
1999 – 2001 - Generální ředitelka Mary Kay CZ, SK (US Kosmetika B2C – přímý prodej) – až 2000 žen

– do 1 roku jsem nastartovala na růst ztrátovou firmu s rozhádanými ženami

- zavedla jsem nové Marketingové odd., sama jej vedle práce GŘ vedla, pak předala nové Manažerce, vzala jsem si z Johnson&Johnson Brand Manazerku Barboru

 - nastavila jsem rodinnou firemní kulturu, po 2 letech jsem dala sama výpověď, poradila jsem co a jak má dělat Marketingová ředitelka, prolobbovala jsem u šéfů, aby se stala po mě Generální ředitelkou Mary Kay ČR a SR, Bára je tam dosud.  Pasuje svou povahou do 100% kolektivu žen a tohoto specifického přímého prodeje.  

2001 – 2005 - Generální ředitelka Moenia CZ, SK – založení rodinné  firmy, vlastní značka kosmetiky pro alergiky do lékáren – jelikož nás poškodil stát při soudní kauze, kterou táhl 8 let a umožnil 2. straně firmu fiktivně prodat, kosmetiku jsem v r.2009 ukončila a už v tomto státě podnikám jen jako poradce a kouč, nikdy už nechci budovat další svou firmu
2006 – 2007 - Generální ředitelka CZ,SK - JohnsonDiversey CZSK - US firma, technické stroje, chemie, obrat až 1mld.Kč, 120 lidí

– stagnující firma, 4 Top Manažeři,  i starší muži, kteří byli ve firmě přes 12 let

- do 1 roku jsme byli 1 na trhu, rostoucí obrat a zisk, v zisku po 2 letech nejlepší v CE Střední Evropě         

- vedle mé práce GŘ jsem postavila a vedla rok Marketingové oddělení, pak předala podřízené, kterou jsem vychovala od externí spolupráce z bývalé studentky VŠ

Poté byly pozice Generálních ředitelů zrušeny, nabídli mi post Personální ředitelka a Kouč Top Manažerů CE (žádný chlap to nechtěl dělat – pak jsem pochopila proč)
2007 – 2009 - Personální ředitelka a Kouč Top Manažerů v JohnsonDiversey pro Střední Evropu CE

– jako 1. ze CE jsem implementovala projekt  - motivační systém pro vyšší a efektivnější prodej

- můj region byl CR, SK, PL, HU, SLO, koučovala jsem Top Manažery pod zrušenými Generálními. Po vlnách propouštění byla nakonec zrušená i moje funkce, brzy po mém odchodu byla firma prodána jiné a ČR/SR byla změněná na malou firmu, s maticovým řízením ze zahraničí.

- od 2009 Byznys konzultant a Podnikatelský, Manažerský, osobní manažerský poradce a kouč – AYAHODA Consulting s.r.o. Nabízela a realizovala jsem různé typy projektů pro různé typy českých firem. Od malého obratu až po 500 mil. za rok. Projekty v - kosmetika, zpracování dřeva, čokoládové výrobky, očkovací centra, OTC pharma doplňky stravy, brýle, různé spotřební zboží, sestavování CV v anglině pro podnikatele vyjíždějící pracovat do USA, osobní manažerský koučink pro manažerky a manažery ze zahraničních firem, různá školení na míru pro firmy, audity obchodu a marketingu s doporučením co dál, atd.

Vedle toho AYAHODA Handmade – Art Studio, dělám českou bižuterii a pletu luxusní dámské business a leisure kardigany, svetry, když jsem doma, neumím sedět a nic nedělat. Ráda také celý život prodávám něco vyrobeného doma přímo lidem, kdy vidím hned spokojenost zákazníka.

- od. 2018 Byznys konzultant a Podnikatelský, Manažerský, osobní manažerský poradce a kouč už jen na ŽL – prodala jsem s.r.o. a pracuji už jen na ŽL. 
- od 5/2019 zastavila jsem ZL a pracuji jen na DPP nebo přes mně známou firmu.

 

 

Od srpna 2012 jsem si změnila příjmení. Už nejsem Jana Yahoda Peterková, ale Jana Yahoda.
Od ledna 2013 začínám nosit brýle na dálku.



 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 13245x Komentářů: 4

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
Dobrý den paní Peterková, Váš článek mě nadchl,protože i já jsem na tom podobně v tom,že jsem ráda,alespoň chvíli v týmu dobré stabilní společnosti,ale jinak mě konzultace v oblasti lázeńství velmi baví a moji klienti jsou velmi nadšení.Také se věnuji jako vizážistka jedné značce kosmetiky,je to moje pomazleníčko,něco kam chodím se dobíjet,relaxovat užívat si pohody.Je to moje místečko mezi skvělými kolegyněmi,které už mají něco profeseně za sebou a mohou pomáhat a rozvíjet ty kolem sebe.Zaregistrovala jsem se na Vašem webu,přeji Vám s ním hodně úspěchů a rozvněž i ve Vaší záslužné práci,protože být ženou a manažerkou dohromady je velmi náročné,ale i krásné. A pánové moc Vás prosím uvědomte si,že my Vám nechceme konkurovat my chceme být stejně dobré a uznávané ve svých oborech jako Vy tak nám to prosím tolik nestěžujte:))). Přeji hezký den Bc.Martina Mikšíková
miksikova 03.02.2011 11:58
Dobry den pani Miksikova, rada Vas takto na dalku poznavam, ono je jedno, kde zena pracuje a jakou praci vykonava, ale podle me je dulezite, aby nejen zenu, ale kazdeho cloveka jeho prace bavila. Stravime v ni vetsinu sveho zivota a dodnes nechapu lidi, a ze jich je hodne, kteri chodi do prace otraveni jen kvuli penezum a touzebne se uz v pondeli tesi na patek az bude padla. Snazim se timto webem "motivovat" zeny, aby si splnily sve pracovni sny s tim, ze je mozne mit spokojenou rodinu i dobrou praci najednou. Jsem rada, ze jej postupne vytvarime spolu s jeho navstevnicemi, Vami, zenami. Omlouvam se, ale smazali jsme u Vas v komentari znacku kosmetiky, preci jen by to byla reklama - a ta by tu mela byt placena. Tu firmu ale velmi dobre znam. At se Vam dari a vyjedete nekdy do Dallasu :-) Jana
Jana Yahoda peterkova 03.02.2011 19:52
Dobrý den paní Peterková, ráda bych Vám poděkovala za tyto stránky, jsou rozhodně přínosem pro pracující (v mém případě ještě studující ženu). Výčet Vašich zkušeností je neuvěřitelný a moc na mě zapůsobil. Proto bych Vás ráda požádala o radu. V současné chvíli se nacházím na studiích v zahraničí odkud se ale v září vracím. Už jistou chvíli obesílám potencionální zaměstnavatele v sektoru FMCG (začala jsem s velkými společnostmi, okres Praha) s dotazem jestli otevírají pozice pro stážisty, tj. neplacené stáže po dobu například 3 měsíců pro získání jistých zkušeností přímo z dané pozice. V zahraničí se podobné pozice otevírají běžně a firmy tak zajišťují lepší uplatnění absolventů na trhu práce, popřípadě uplatnění přímo ve firmě, ve které se stáž odehrává. Našetřila jsem si peníze, abych po letech práce při studiích jak u nás tak v zahraničí mohla konečně začít dělat to co by mě bavilo. Čas a možnost pracovat zadarmo bych tedy měla, ale bohužel firmy o tento druh spolupráce nestojí. Bez praxe v tomto oboru je téměř nemožné začít na některé z nižších pozic (protože i ty jsou vyžadovány s praxí) a praxi je téměř nemožné uskutečnit, pokud se podobné programy v ČR nevyskytují. Já mám opravdu velkou chuť začít pracovat v rychloobrátce, nejlépe sektor jídla nebo kosmetiky, ale připadá mi to celé jako začarovaný kruh do kterého pro lidi bez "známých" není přístup. Podle nabídek práce bych měla mít dostatečné vzdělání, mám zkušenosti ze zahraničí, mluvím anglicky a komunikativně španělsky. Přes to se to zdá, jako nemožné. Měla by jste pro mě s Vašimi zkušenostmi nějakou radu kde/jak po návratu do ČR začít? Velice děkuji a přeji další pracovní úspěchy, J. Vladyková
J. Vladyková 27.02.2011 16:24
Dobry den slecno Vladykova, Vas problem je celkem bezny, bohuzel to tak byva, slysela jsem podobny uz od vice studentu. Pokusim se Vam poradit jak nejlepe umim a pokud se o Vas dozvim vice, abych zvazila zda ano ci ne, zkusim Vas nabidnout mym znamym reditelum z FMCG. Napiste mi na nas firemni email Vas spravny email a neco vic primo o Vas, mam dojem, ze jste se pri psani preklepla. Spojim se tak s Vami primo emailem a dam Vam par rad...a bude to zadarmo, nebojte. Hezky vecer.
Jana Yahoda Peterkova 27.02.2011 18:19

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda