Profesionální image žena manažerka

Udělejte si, vypěstujte si, svou, zdravou, zelenou bylinku, 100% bio a zahrádku mít ani nemusíte.

07.09.2016 13:30

Vypěstujte si doma své zdravé, s jistotou ničím nestříkané, nefalšované, bio bylinky.

Je zajímavé, že jsme se někdy rodičům, babičkám a dědečkům v něčem někdy smáli, abychom to pak v dospělosti jakoby v paměti našli a děláme to stejně. Měla jsem babičku a dědu, z maminčiny strany, moji rodiče koupili domek se zahrádkou v Mníšku pod Brdy, prarodiče tam bydleli a my tam jezdili z Prahy na víkendy. Tam jsem se začínala učit zahradničení, měla své první záhony, šila jsem na stroji skleník, děda mě učil péči o stromky a babička ostatní. Mimochodem i můj děda z otcovy strany, i když bydlel ve stáří už jen v bytě v Praze, věděl a učil mě zahradničení, teorii. Jeho rod byl známý v Kutné Hoře, kdysi podnikatelé, pěstitelé, skvělí zahradníci.

Ale zpět k babičce.

Moje babička, Anna Kalivodová, uměla pro mě výborné polévky, moc mně chutnaly. Husté a nahoře vždy plavalo „zdravé zelené“. Moje mamka nesnášela zeleninu v polévkách, vše pasírovala, a já měla ráda víc ty od babičky, kde tzv. stála lžíce. U babičky bývala snídaně, pak v 10 hodin svačina vždy polévka a pak ve 12 oběd.

Zdá se mi, že většina lidí dává do polévky hlavně zelenou pažitku. Mě před 3 lety naučil ještě soused, který se také jako já rád rýpe jako hobbista v zahradě, používat zelené magi do polévek, což je libeček. Je velmi chutný, od té doby nekupuji už magi v lahvičce, ale mám libeček v zahradě a v zimě doma v květináči.
Polévky mé babičky měly jinou chuť než ty od mé mamky a běžné v restauracích. Ona totiž dávala pažitku, ale i zelené z celeru. Zkuste to, pokud nejste alergičtí na celer, je to výborné, celer má také výraznou chuť.

Babička měla celer na zahradě, takže vždycky nať odstřihla a v zimě si nať vypěstovala doma.

Naučím vás recept mé babičky, jak mít doma neustále po ruce celerovou zelenou nať v zimě nebo i v létě.
 

Koupíte si celer bulvu i s natí v obchodě. Nebo vytáhnete před zimou, mrazem ze zahrádky svůj celer i s natí.

Nať a listy celeru z obchodu jsou jistě různě stříkané, tak je prostě ostříháte, vyhodíte a necháte jen pár lístečků u středu. To samé uděláte i s celerem z vaší zahrádky, tam ale ostříhané můžete spotřebovat, je to vaše 100% bio.

Pak nožem odříznete pod natí kus celeru, jako čepičku.

Do misky dáte studenou vodu a posadíte do ní celer, aby byl tak 0,5cm ponořený. Dáte k oknu na světlo, ale lepší, když na to nepraží slunce celý den.

Pak každý den jen vyměníte vodu za čerstvou.

Do týdne začnou růst kolem čepičky celeru kořínky, pomalu začne růst i zelená nať, kterou si můžete stříhat do polévky, omáčky, apod.

Nakonec máte čepičku celeru po asi 14 dnech s hustou sítí kořínků nejen po okraji čepičky, ale i na celé ploše dole.

Můžete pak dál nechat čepičku ve vodě a stříhat si nať, nebo si jí zasadit do hlíny, ale tak, aby opět část čepičky celeru koukala ven, to je asi 0,5cm do země.

Pokud budete denně nebo 1x za 2 dni měnit vodu za čistou, nebo pak dobře zalévat, budete mít doma neustále k dispozici vlastní, 100% bio zelenou bylinku, zdravé, celerové listí a chutné polévky či omáčky.

Dobrou chuť ! :-)
 

.....joo.....a babi a promiň, že jsem se ti tenkrát jako náctka smála, co to máš za fousatou čepici u okna a kreslila jsem si na celer fixem očíčka. Zdravím nahoru na obláček :-)

 

A co vy, ženy manažerky svého života? Děláte také něco, čemu jste se třeba babičce, mamince, dědovi, tátovi smály a dnes to děláte s milou vzpomínkou na ně ať už jsou živí nebo na obláčcích?

 

 

recept udelejte si bylinky

takhle na začátku celer z obchodu ostříháte, odříznete čepičku a dáte do vody

vypestujte si zelene bylinky 

už po týdnu můžete stříhat zelené do polévek, omáček, toto je foto po 14 dnech ve vodě


recept vypestujte si bylinky 

po 14 dnech má celerová čepička takovouto síť kořínků - celerová čepička je "fousatá" :-)

 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 2244x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda