Profesionální image žena manažerka

Mám malé děti a nemůžu najít práci.

31.01.2010 16:31

Slyším tuto větu od žen, některé se mě ptají na radu a já se je snažím vždycky podle jejich dané situace navést kudy asi mají jít. Jedná se o ženy, které byly s dětmi doma déle a nechtějí se vrátit do původního zaměstnání a nebo už tam pro ně místo nemají. Někdo si myslí, že přístup k těmto matkám je ještě horší po r.1990, ale není. Tenhle problém znají dnešní maminky, znala jsem jej kdysi já, generace mojí matky se s tím potýkala také a může to třeba jednou řešit i moje dcera.Doba socialismu zaručovala práci každému – ale velkou absurditou bylo – jakou a komu.

Když jsem absolvovala VŠCHT, nikde mě nechtěli, byla jsem podle nich v nebezpečném věku, ta bude určitě brzy těhotná. Moje první místo výzkumníka bylo hrozné, nic se tam nedělalo, celé dny nuda, pěstovali jsme v laboratoři citróny, květiny, rybičky, já drhala z provazů aplikace na prodej, po roce jsem opravdu plánovaně otěhotněla, abych tam už nemusela.

Když moje děti chodily do školky, rozhodla jsem se, že už při nich nebudu pracovat jako domácí dělnice – pletařka ručních, luxusních svetrů na vývoz a najdu si zajímavou práci na plný úvazek. Chtěla jsem dělat byznys, obchod, mám ho moc ráda. Obešla jsem osobně asi 6 tehdejších PZO – podniků zahraničního obchodu. Uměla jsem anglicky jako česky, rusky dobře, průměrně německy a ten druh práce jsem znala od otce odmalička, byl obchodník. Kdykoliv jsem vstoupila do personálního oddělení, uvítala mě vždycky žena, personalistka. Každá mi řekla, že nemají zájem. Profesionální výmluvy jako umí dnešní personalistky nepoužívaly a nějakou diskriminací se nezabývaly. Když jsem řekla, že umím jazyky, mám VŠCHT, umím obchod, mám 2 děti ve školce a hlídání si zajistím, jako by mě ani nevnímaly – „My bereme jenom lidi z VŠE“, byly některé stupidní odpovědi. Proč by člověk z VŠCHT neměl umět obchod? „Nemáme zájem o ženy do obchodu, to dělají jen muži.“

Ano, můj otec v té branži pracoval a tehdy vůbec nevěděl, že obcházím jiné PZtky než kde byl on, protože on mě to zakazoval. Vždycky říkal: „V PZtkách jsou obchodníci chlapi a ženský jsou jen jejich sekretářky, který ty chlapy lověj, aby se s nima vdaly , dostaly se na cesty do zahraničí a zajistily si prachy tak, aby pak mohly být doma a nic nedělaly. To není pro tebe.“ Ano, říkal mi co v práci viděl. Často jsem je doma slyšela, jak si s mamkou vyprávějí, jak nějaká mladá sekretářka zblbla staršího chlapa co jezdil do zahraničí, on se rozvedl a vzal si tu mladou krásku. No ale mě se ta práce obchodníka líbila, chtěla jsem obchodovat s cizinci a říkala jsem si, že to třeba zlomím a budu ta výjimka, ale personalistky mě všude vyhodily a já se k žádnému řediteli na interview ani nedostala. Nakonec jsem zašla k řediteli družstva, pro které jsem doma několik let pletla ručně ty svetry a navrhla jsem mu, byl rok 1989 a začalo být vše volnější, že jestli mě k sobě vezme do práce, klidně začnu i jako fakturantka v obchodním oddělení a časem mu tam zavedu vlastní zahraniční obchod, nebude už muset být závislý jen na PZtce Unicoop a on mi řekl ANO. Stala jsem se fakturantkou, do roka obchodní ředitelkou a obchodovali jsme přímo s Německem, USA apod. Jak říkám: „Všechno blbé je pro něco dobré.“ V družstvu se mi líbilo. Někdy člověk dosáhne svého za mnohem delší dobu než chtěl, ale pokud neuhne a vydrží, tak to jednou přijde.

mumfeeds350Zaměstnavatelé mají strach z žen s malými dětmi. Je to logické.  Je totiž hodně žen, které při prvním zakašlání dítěte nebo nějaké banální chorobě jsou s ním hned doma, a nebo je to ihned ovlivní v jejich práci. Někdo má babičky, někdo ne. Někdo má dobře vychované děti a někdo ne. Pokud je dítěti 10 let a více, může už klidně přes den ležet doma samo, nemusí u něj být matka nebo babička. Mobilem je s matkou v práci ve spojení, stačí ho tak 2x zkontrolovat, pochválit a dost. Někdo si vychovává „mamánky“ děti, které jsou bez matky ještě v pubertě nesamostatné. Pak se není čemu divit, že se zaměstnavatelé, ženy i muži této kategorie bojí. Zvlášť pokud mají nějakou nepříjemnou zkušenost. Naopak, pokud ředitel nebo ředitelka ve firmě vědí, že žena pracuje na plno, je přínosem, je schopen jí vytvořit i výjimečně dobré podmínky, když má malé děti. Záleží to i od pozice, je-li někdo ve finančním oddělení, prosedí 90% času v kanceláři, tam to jde snadno, zatímco žena v obchodě musí být neustále venku se zákazníky, jezdit a tam je to nejsložitější, obchod nelze budovat z domova.

Pokud má žena malé děti, má je dobře vychované k samostatnosti a ona sama už cítí, že se chce začít zase věnovat práci která jí bude bavit na plno a nebude doma každou chvíli, musí se obrnit vytrvalostí a hledat. Nečekat, že jí nějaká personální agentura sežene práci, ale sama se zvednout a práci, která by jí bavila si najít. Dnes jsou vynikající podmínky, Internet, mobil, dva skvělí pomocníci, jak si vše z domova předem zjistit.

Obecně se říká, že teď se práce hledá hůř, ale je to různé, podle určité doby, podle toho, jak vlády ztěžují podnikání, apod. Ale každý si nakonec něco najde, když chce.

Někdy člověk nemůže najít práci, kterou by chtěl dělat, tak musí určitou dobu i dělat něco jiného, co ho nebaví, nebo je hůř placené, a až časem se vrátit k něčemu zajímavému. Nebo dělat 2 práce najednou, něco přes den a po večerech z domova další. To je život.

 

Ing. Jana Yahoda MBA

Byznys podnikatelské poradenství 
Osobní manažerský a podnikatelský poradce a kouč

Image poradenství pro Podnikatelky a Ženy Manažerky


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 11462x Komentářů: 7

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
Najít dobrou práci když má žena malé děti je opravdu náročné. Většinou si nemůže vybírat,je ráda, že něco sežene.
Andrea 16.02.2010 13:13
To že někdo nemůže najít práci se docela divím. Práce je všude spousta, problém je v tom že většina lidí hledá ZAMĚSTNÁNÍ. Práci nikdo nechce !!!!
tvviggy 26.11.2010 12:58
Dobrý den,musím reagovat na tento článek mám dvě děti 11let a 7apůl let stoho mladší je ZTP.Nemůžu najít žádné zaměstnaní,protože jsem ovlivněna časově,musím syna vozit do speciální třídy pro ZTP.Strašně mi chybí zaměstnání někdy je to velmi těžké,člověk by potřeboval jinou aktivitu a hlavně lidi kolem sebe a peníze kterých je pořád nesdostatek.Pro mě by byla vhodná práce na poloviční úvazek nebo nějaká brigáda,ale kde vás vezmou až od 8hod?A doma bych musela být zase kolem 13hod protože mi syna vozí ze školy.Je dneska divná doba všude na vás koukají jak kdyby člověk snad nebyl ani svéprávnej.Jsem sice jen vyučená, ale uplatnění v mém oboru prostě není i kdybych 100krát chtěla.Je mi stoho všeho úzko.Všem maminám držím palce!S pozdravem Viv.
ditule 04.03.2011 11:24
například na vesnicích je práce málo,práci jsem sehnala,mám 4leté dítě.Ale dojíždím,dělám 3směnný provoz a mám 9.500kč čistého.S hlídáním se střídáme s manželem a vypomáhá i babička.Je úmorné skloubit vše dohromady a je to na vyžití od výplaty k výplatě.Kontaktovala jsem tolik zaměstnavatelů ale práce je málo nebo práce špatně placená kterou nikdo nechce a potom samí technici atd.Člověk nakonec vezme co je a nebaví ho to.Nevzdávám to stále hledám něco lepe placeného-ale zatím marně.Také držím všem maminkám pěsti-hlavně těm co nemají babičky nebo někde hodně daleko :-( Pavla
Pavla 31.03.2012 22:22
Vsichni jsme na zacatku odpousteli chyby nasim politikum, vzdyt se demokracii teprve uci, ale ubehlo 20 let a mame tu velmi divny svet, kdy politici a vlivni lide betrestne kradou a lidem "dole" jen zvedaji dane a okecavaji to tim, ze musime setrit. Stve me, ze posledni dobou jeste chteji brat duchodcum, postizenym, to uz je vrchol. S obavou hledim do budoucnosti, jak to jeste muze pokracovat a jak budou zit me deti. Je hodne faktoru, ktere ovlivnuji zda clovek najde praci ci ne. A zena s malym ditetem nebo detmi, zijici na vesnici nebo nekde na malem meste to opravdu nema lehke. Radila bych, tak zatim v necem podnikejte, nez deti vyrostou a vy budete pracovat nekde naplno. Ale dnes je tak draha nafta na auto a i cestovne podrazilo, je pak treba peclive zvazit i tyto naklady v ramci dane rodiny a daneho podnikatelskeho zameru. Ano, clovek musi treba delat docasne i praci, ktera ho nebavi, aby se uzivil, ale neni to navzdy. Hledejte pri ni dalsi praci ve volnem case (Internet je skvely pomocnik) a pak jen preskocte. Je pravda, ze i ja za komunistu nedelala pri detech praci, ktera by me bavila, byla to otrocina, znicene zapesti prave ruky (pleteni rucnich svetru doma - 4 ks za mesic, norske vzory, apod..), ale ta zkusenost se mi pak v leccems hodila. Drzim Vam palce !
Jana Yahoda 01.04.2012 11:13
Moje zkušenost s hledáním práce je klasický příklad, který uslyšíte od většiny nezaměstnaných. Propuštěna pro nadbytečnost při změně majitele firmy. Práci jsem hledala přes rok, ale nakonec jsem měla štěstí. Pokud můžu radit, zkoušejte hledat práci i na menších pracovních portálech, které najdete na internetu. Tam inzerují menší, lokální firmy a živnostníci. Dál se vyplatí procházet firemní stránky společností v okolí, kde většinou zveřejňují volná pracovní místa.
Jana 03.11.2012 18:06
Jak je uvedeno v předchozím komentu,taky bych zkoušel menší inzertní portály, ale rozhodně bych nereagoval na inzeráty, kde není uvedena konkrétní pozice a náplň práce. Něco jako informace emailem opravdu nebrat.
Tom 04.09.2015 23:23

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda