Profesionální image žena manažerka

Věková diskriminace v 70 letech.

28.10.2017 13:16

Viděla jsem v TV pořad, kde bylo rozebíráno výběrové řízení pro nějaké státní muzeum.

Je jedno, jaké muzeum a o koho se jednalo, ale zaujal mě ten základní problém. Muž, kterému bylo 70 let, mnoho let muzeum úspěšně vedl, byl odvolán, ale on se opětovně přihlásil do výběrového řízení, nakonec ale byla vybrána mladší žena. On z toho byl smutný, říkal, že neví, co teď bude dělat, celý pořad se odvíjel od toho, že to byla věková diskriminace.

 

A já si říkám:“Věková diskriminace přeci musí mít také své hranice až do!“

Osobně jsem zažila věkovou diskriminaci od 40 let nahoru, vím o tom dost, vždycky jsem to brala jako fakt, se kterým se musím sama vypořádat a podle toho se i zařídit. Ve státním sektoru, státních úřadech nebo firmách, jsem nikdy nepracovala, záměrně, já bych tam při jejich pomalé produktivitě práce zešílela. A v soukromém sektoru, ať si majitelé firem, nebo jimi zvolení ředitelé, vybírají koho chtějí.

 

Myslím, že věková diskriminace by se měla týkat věku max. do – důchodového věku.
Jestliže mají muži např. odchod do důchodu v 65 letech, vyloučení starších by nemělo být kvalifikováno jako věková diskriminace. To samé u žen.

 

Osobně bych byla navíc pro, aby tento věkový linit byl i u politiků a prezidentů. Max. věk do 65 let a dost, pak už si dělej co chceš, užívej si důchodu doma, nebo jako brigádník nebo zaměstnanec v práci už ne na vrcholové pozici. Je to celosvětová ostuda, když je politik, prezident nemocný, nesoudný, belhá se po světě, přestože je na něm, jeho mluvě, i jeho obličeji vidět, jak už by potřeboval jít z funkce pryč a být v klidu doma.

Osobně bych u politiků uvítala věkové rozmezí, např. 35 -65 let, s tím, že by museli alespoň 5 let pracovat v běžné firmě, ne státní, nebo na stát napojené.  Aby se tam dostávali lidé, kteří trochu poznají, jaký je život běžných lidí v zemi, a jsou dospělí. Bez znalosti angličtiny, jak když bičem mrská by nesměli do vlády. Je to další, česká ostuda.

 

U věkové diskriminace je zajímavé, že v soukromých firmách je velmi málo lidí nad 50 let, vyjma majitelů, zatímco státní úřady, vláda, sněmovna, vypadají jak domovy důchodců.  Např. na zprávy.idnes.cz  psali, že při volbách 2017, byl věkový průměr kandidátů 46,4 roků. Na kandidátce prý byla i 94 letá důchodkyně. Sranda? Hrůza. Asi ta strana potřebovala někoho do počtu.

Je pravda, že když lidé shání práci ve věku 50+ let, je to těžké, a ne každý se chce v tom věku rekvalifikovat na něco úplně jiného, nebo chodit na směny do montoven za nuzný plat, to snad chápe každý. Takže je fajn, že je vezmou do státních úřadů, ale šéfovat už by tam tito lidé nad důchodovým věkem neměli. Ať si je nechají a šoupnou je dolů, jako řadové členy.

 

Jeden známý mi říkal, že výběrové řízení jednoho velikého, státního podniku, vyhrál 73 letý chlap. „Jano, to je šílený, co? Co to i musí být za blbce, že se hrne v 73 ještě do práce?“ říkal můj známý. A já s ním souhlasím, za prvé by do vedení firmy neměli dávat nového člověka tak vysokého věku, a za druhé, jemu by už mělo docvaknout, že není jediný geniální na světě, měl by si už užívat důchod, a místo nechat mladším.

 

Někteří staří lidé, nad 65 let, nevědí, kdy v práci přestat, nebo nepřestat, ale aspoň se stáhnout na externí práci. Udivují mě hlavně staří politici, ti nad 65 let, běžní, i ti oligarchové, super boháči. Peněz mají, že je ani neužijí, přesto hrabou dál a sedí celé dny na neproduktivních mítinzích. Zdá se mi, že tito lidé možná ani osobní koníčky nemají, doma by se asi nudili, umí jen svou práci a to je ještě leckdy v jejich věku už diskutabilní. Zřejmě mají i pocit, že jsou super borci, jedineční. A přitom jsou pro nás, běžné lidi, často jen – směšní.

 

Co si myslíte o věkové diskriminaci v 70 letech? Napište svůj názor.

Zažili jste osobně věkovou diskriminaci? Jak jste se s tím vyrovnali?


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 2589x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda