Profesionální image žena manažerka

České biomatky. Legrační, ale i smutné.

30.09.2015 10:33

V dětství a pak sama jako teenager a dospělá s mými dětmi, jsem jezdila k dědovi a babičce na vesnici, kousek, 30km za Prahou. Bývala to běžná, tichá, česká vesnice, kde jen v 6,00 hod. ráno v neděli a denně ve 12 a 16 hod. bimbal kostel. Pamatuji si, jak děda vždycky v neděli nadával, když ráno začal kostel bimbat a budil ho.

Jedna samoobsluha, jedna trafika stánek u autobusové zastávky, kudy se z vesnice lidé dostávali ven. Podlouhlé náměstí do kopce, na vršku uprostřed hezký kostel a podél něj směrem dolů vedla cesta, obklopená z obou stran vzrostlými, vysokými kaštany. Na jedné straně cesty byly lavičky, na kterých nejvíce seděli důchodci, ženy si po nákupech než odešly domů, sedly a drbaly, a muži spolu kouřili cigárka, mluvili málo, o to víc pozorovali šrumec na náměstí a ženy všeho věku.

Fascinovalo mě, jak chodila babička, a když jsem u ní s bráchou byla, tak posílala nás, např. v úterý ve 14,00 hod. přiváželi do samoobsluhy dvojku máslo. Ve středu přiváželi v 8,00 hod. kulatý chleba, který nejvíce chutnal babi a dědovi a muselo se jít na čas, jinak byl hned vyprodaný.

Já jsem si buď hrála, nebo pomáhala babičce s prací na zahradě, dědovi s ovocnými stromy, s tátou jsem chodila na dlouhé procházky po okolních lesích a loukách, pomáhala zedničit, chodila jsem na návštěvu a hrála si se synem hajného, nebo s dívkou, co bydlela na náměstí a bylo jich doma 7 dětí, nebo jsem si hrála s o 5 let mladším bráškou, jezdila s ním po okolí i k dalším vesnicím na kole. Prostě jsem řekla „jdu ven“, bylo mi řečeno „do oběda nebo do 5 se vrať“ a byla jsem někde venku. Mobily nebyly, málokdo měl doma telefon. Dnes je jiná doba, kriminalita a strach o děti je mnohonásobně vyšší. Ale i za nás jsme děti byly vychované, abychom dávaly bacha na pedofiláky a úchyly a s nikým nikam nechodily.

Přišla změna režimu, rok 1989 a nyní je 2015, tedy 26 let poté.

Ve vesnici se zabydleli kdysi známí moderátoři, herečka, díky nim se okamžitě zvedly ceny pozemků, postupně přibývala a přibývá hlavně kategorie bohatších a hodně bohatých podnikatelů nebo manažerů s rodinami, vesnici říkáme „české Beverly Hills“. Staví se tam rodinné domky, malé i velké bungalovy, eko dřevěné stáje, funkcionalistické krabice nebo novodobé baroko s legračními balkónky. Zahrady mají malé nebo velké, ale ploty a zdi vysoké, aby k nim nebylo vidět. Ve vesnici, která má asi 7000 lidí, už se perou dva supermarkety mezi sebou a nyní tam postavila Billa velkou, ošklivou megabednu. Soukromé, malé obchůdky rapidně z centra zmizely, drží se jen pekárna a pár dalších, co zmizí také asi velmi brzo.

Jezdím tam stále, mám tam kamarádku, pozoruji vývoj. Alej byla vloni vykácená, nasazeny nové stromky, celé náměstí vylepšené, vydlážděné. Důchodci už nikde nesedí, lavičky jsou prázdné.

Kdo jsou podle mě biomatky?

Jsou to manželky nadstandartně placených podnikatelů nebo manažerů, štíhlé, reprezentativní postavy a vzdělání max. SŠ. Biomatky nechodí do práce, starají se o rodinu a děti na plný úvazek. Víte, jak to mají těžké? Kolik toho musí denně stihnout? Musím se tomu smát... Biomatky často vyrostly ve městě, nemají žádný vztah k přírodě, manuální práci, zahradničení je nebaví. Pěstovat vlastní biozeleninu a ovoce? No to ne, černé a ulámané nehty, špinavé ruce od hlíny....co by tomu řekla jejich manikérka. Vedle kamarádek biomatek mají za přátele mobil a počítač.

Ráno odvezou své 1-3 děti autem do školy nebo školky. Běžná škola nebo školka ale pro jejich výjimečné a nadané děti není. Vozí je do speciálních škol, kde děti buď nedostávají známky a jsou hodnoceny jen ústně, aby netrpělo jejich ego a byla rozvíjena jejich osobnost, a aby se nezdržovaly s těmi „ostatními“, podle nich, průměrnými. Poté je biomatka rozváží do různých kroužků, aby se naplno rozvíjel jejich geniální genofond.

Když se biomatka vrátí domů, pečlivě uklidí domov, vydezinfikuje celý prostor, biomatka má totiž skvělý přehled o všech čistících prostředcích, sleduje pečlivě reklamy v televizi, na sterilní čistotě si zakládá. Vypere v automatce. Okna a větší úklid jí jednou měsíčně přijde udělat Ukrajinka, paní, která do vesnice dojíždí, a biomatky si jí objednávají.

Pak jde biomatka do místního fit centra, kde se schází s ostatními a společně cvičí, aby byly štíhlé, zdravé a stále žádoucí pro své muže. Chytrý podnikatel tu postavil velký, sportovní komplex i s kadeřnictvím, saunou, masážemi, a vývařovnou zdravého bio jídla. Biomatka se tam zároveň nají a odveze si i hotové jídlo domů.

Někdy jedou s biomatkami na nákupy do obchodních center v Praze, musí být přece „in“ oblečená, není žádná socka. Je-li doma, posedí u Facebooku, pokecá přes mobil a Skype a jede vyzvednout děti. Nakrmí je biojídlem. Děti si jdou hrát buď na zahradu, nebo ke známým, kde jsou děti podobné, vysoké úrovně jako jejich. Biomatka se stará na zahradě jen o jeden záhonek, což jsou bylinky, je v nich expert, dává je do každého jídla, které vaří sama. Sleduje televizní vaření od Pohlreicha, často má za sebou i kurz zdravého vaření, diskutuje čile na internetu. Vaří každý večer a o víkendech, jsou-li děti a manžel doma. Její muž chce mít teplé a zdravé jídlo každý večer, když se vrátí z práce. Chce být svou půvabnou ženou obskakován. Za to má ona od něj zlatou platební kartu a tak velké terénní auto, že je jí v něm sotva vidět hlava.

Na zbytek zahrady chodí pravidelně zahradník, zahrada je okrasná, pro ovoce, zeleninu a maso si chodí biomatka do bioprodejny ve sportovním komplexu.

Někdy se stává, že děti biomatek nejsou tak výjimečné jako ostatní, nemají takové výsledky ve škole a v různých kroužcích, sportovních, uměleckých. Poté s nimi rodiče běhají po doktorech a biomatka vypráví, že jejich dítě, chudák, je nemocné, má sklony k různým dis - disgrafii, dyslexii, autismu, nebo je hyperaktivní.

Dřív jsme byly my ženy rády, když děti byly zdravé, energické, neposedné, hyperaktivní, i my jsme byly takové, dnes se to léčí. Za nás se léčily děti, jež seděly samy doma, nic je nebavilo, neskotačily, tzv mouchy sežerte si mě.

Biomatky mají pouze děti vysoce nadané, nebo chudáčky nemocné.

Když dítě biomatky potká na vesnici před domem nějaké jiné dítě, musí se nejprve své biomatky zeptat, zda si s ním může hrát, zda je vhodné ke hře.

Pokud si náhodou učitelka stěžuje na chování biodítěte, že se neumí chovat k jiným dětem, jde do školy manžel, navštíví ředitelku školy a vysvětlí jí, že je zaprvé sponzorem školy, a za druhé, dítě je velmi nadané a učitelka mu evidentně nedává správnou péči, tudíž se takto chová. Příčinou je tedy špatná učitelka. Ředitelka si pak s učitelkou promluví, sponzora si přeci nemohou dovolit naštvat.

To je česká, smutná pseudodemokracie a výchova některé elitní mládeže.

Možná si myslíte, že jsem si tento článek o biomatkách vymyslela, ale není tomu tak. Něco z toho jsem zažila, jiné mi vyprávěla kamarádka a slyším to i od jiných, z jiných dnešních vesnic, kde vznikly osady biomatek a „zelených vdov“ a podobné „české Beverly Hills“.

 

Jaký je váš názor na biomatky? Napište nám Váš komentář, názor.

Nebo jste biomatka a nesouhlasíte? Výjimky jistě budou, jako ve všem, tak se ozvěte.


biomatka 

 

Nacházíte se v nějaké životní situaci, podnikatelské, pracovní, osobní, kterou byste ráda s někým diskrétně konzultovala?
Popovídala si, poradila se, nechala se navést na vaše nejlepší rozhodnutí? 

Nabízím Vám své služby - podnikatelský, manažerský, životní, osobní kouč.

Absolutní diskrétnost je samozřejmostí. Jsem profesionál, kouč, mentor, poradce.

Napište mi email a trošku naznačte, o co by se Vám jednalo, o co máte zájem  - na email janayahoda@ayahodaconsulting.cz

Ozvu se Vám emailem nejpozději do 24 hod. zpátky.

 

Ing. Jana Yahoda MBA

Byznys podnikatelské poradenství a Manažerský, kariérní, životní, osobní kouč

Image poradenství pro Podnikatelky a Ženy Manažerky


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 6761x Komentářů: 2

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
Tak moj nazor na biomatky bude asi ostry ale ked biomatky tiez nie diplomaticke k tvz.inym matkam. Na fora pre mamicky radsej nechodim lebo pre nich pre tie super bio eko neviem ake matky by som si zasluzila asi gulku do hlavy. Aj ja ako dieta som bola stale von chodili sme do lesa sem tam som zjedla nejaku tu pupavu gulala som sa dole kopcom. Teraz som dospela a stale som rada von s malym idem radsej niekde von nech sa vybeha vylieta spozna ine deti akoby som mala doma trcat pri tv alebo v nejakom nakup.centre ale idem k veci. Maly sa mi narodil 4,5_kilovy 55cm. Dost velke dieta porod bol narocny a komplikacie ani radsej nerozoberam musela som prat silne antibiotika a mat kludovy rezim. Mlieko som vobec nemala problemi s mliecnymi zlazami cize maly nebol vobec kojeny. Cele zle ved umele mlieko je hnus dieta bude chore blbe obezne a neviem co vsetko este ale anv bohovi nevysvetlite ze jednoducho nebola ina moznost proste biomatky ma svoju pravdu ako militanti! Dalej matka co nenosi dieta je zla!preco vlastne ked moj maly kocik zboznuje chodievala som aj na 4hod.prechadzky spinkal mi v kuse v tom otrasnom kociku a vonku mu robilo dobre. Ze nespim s dietatom?? Ved pred 10000 rokmi ked zili vsetci v jaskyni spali vsetci na kope. Sorry moja mila ja nezijem v jaskyni. Ano dieta spi v postielke bez revu a spi celu noc a rozvaluje sa tam ako prasiatko. Pre biomatky je toto nepochopitelne. Mile damy chcete video zaznam? Plienky proste som leniva mater ktorej sa nechce v kuse rajbat vyvarat zehlit plienky latkove. Ano mate pravdu nechce sa mi v kuse prat zehlit vyvarat dookola kazdy den! Radsej dam pampersu a idem s malym von na cely den. Davam ockovat ano davam samozrejme davam decku chemiu skodlive latky. Oki nehadam sa ved biomatky vystudovali medicinu ale moje dieta aspon nelapi nejaku pliagu. A neziaduce ucinky ani jeden nebol. Maly je zdravy zivy ako neriadena strela. Preco si nerodila doma?? Prosim to co za otazka. Ved v porodnici zenam len ublizuju nerespektuju ich..jasne tyrali ma tam bili a neviem co vsetko. No a vdaka tym lekarom a celemu spitalu som nazive ja aj mamka. Lebo keby bola taka prepnuta a rodila doma bez rychlej lekarskej pomoci uz sme v nebicku. Ale ani to biomatky nepochopia ved pred 200rokmi rodili doma a samozrejme porod je bezkoplikacii. Ano mozno sa niekedy rodili doma ale zabudli spomenut kolko zien a novorodencov zomrelo. To je moj pohlad na fanaticke biomatky ktore odsudzuju ine zeny co tak nerobia ako ony. Ja len by som ich poslala do takej reality show co u nas chodi farma ale aj s deckami. Ziadna elektrika plyn tecuca voda supermarket pracka mycka. Chces mlieko nadoj si chces maso? Zabi prasa sliepku chces sa okupat seba i deti var v hrnci vodu aby bola tepla. A verim tomu ze vecer by nevedili kde je sever a uz vobec by nerozmyslali o tom ako poucovat strapnova a urazat inu matku.
Mirka 23.06.2017 14:39
Naprostý souhlas. Vidím to kolem sebe téměř každý den a je mi z toho zle.
Irena 09.10.2017 23:08

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda