Profesionální image žena manažerka

Očkování miminek a malých dětí v České republice.

31.03.2016 14:19

Téma očkování malých dětí se tak často stále všude objevuje, že i já zde chci napsat svůj laický názor a zajímá mě samozřejmě i Váš.

Já vyznávám v mnoha věcech „rozumný kompromis, balanc“, nemám ráda, když se některé věci dělají tzv. ode zdi ke zdi, čehož jsme v posledních asi 15 letech svědky od našich politiků velmi často.
Dnes tu jsou maminky, které nechávají svá miminka, děti, očkovat dle nařízení zdravotnictví a pak tu je skupina, která nechce své děti očkovat vůbec a různě se dohadují se zdravotníky, lékaři.

Já už jsem starší, přes 50 let, mám toho docela dost už za sebou, ale nesouhlasím ani s jednou skupinou na 100%.

- Jsem PRO očkování.

- Jsem PROTI neočkování.

Děsí mě, když někdo tvrdí, že některé nemoci už se nemusí očkovat, že skoro vymizely. Nikdy nikdo neví, koho kde potká, a že se po České republice potulují různí lidé, a pokud sem vběhnou i ti, co přifrčeli na lodích za blahobytem a pozváním Frau Merkel, pak nikdo neví, co mají v sobě. Navíc lidé jezdí na dovolené do zahraničí, je to hazard, neočkovat, nechránit své děti.

- Já měla děti v 1985+7 a všechna povinná očkování absolvovaly. Já jsem dokonce dala už teenagery, mé děti očkovat proti klíšťatům, proti meningokoku a Hepatitidě B. Abych měla klid. Dceři jsem dala jako dárek očkování proti rakovině děložního čípku.

 

Co mě se nelíbí? Z čistě laického hlediska – hexavakcína. Za nás nebyla.
Chodilo se s miminkama a malými dětmi na jedno očkování po jedné látce, nemoci, a po pár týdnech na další, to mi přijde logické a správné. Malé tělíčko, mladý organismus měl čas se vypořádat s každou látkou zvlášť.
Za nás se neočkovaly zarděnky, příušnice, spalničky, probíhalo to tak, že jakmile u nějaké kamarádky, vypuklo jedno z těchto onemocnění, chytla jsem děti a šly jsme tam na návštěvu, aby to v dětství moje děti chytily taky. Někdy to děti chytily ve školce nebo při hře na písku. Týden jsme je pak doma mazali tekutým pudrem a odškrtla jsem si, že na toto onemocnění už jsou imunní. Stejně to dělala i moje maminka se mnou a bráchou. Příušnice jsem nikdy neměla, ani moje děti, ty už byly tenkrát málokde, a tam se posílali hlavně kluci, říkalo se, že by jim to ve vyšším věku od 13 let mohlo dělat problémy s plodností. Nikdy jsme neslyšeli o nějakém úmrtí. Jen u spalniček se dávalo bacha, aby nezůstaly jizvičky po těle po pupínkách, a nešlo to do očí.

Dnes když slyším hexavakcína – ve 3. měsíci, miminko dostane pecku 6 nemocí najednou, tak Vám řeknu, že kdybych byla mladá a měla mimčo, tak jí mým dětem nedovolím dát. Jo, já když si postavím hlavu, tak se mnou nikdo nehne. Mohla bych vyprávět zážitky. Vydupala bych si výjimku a zaplatila klidně i ze svého, pěkně jedno očkování proti 1 nemoci, jedno po druhém, v nějakém časovém odstupu dle doporučení nějakého dobrého pediatra. Zrovna tak i další přeočkování. Mně je proti srsti, když se do dětí dnes píchne tolik nemocí najednou, do tak maličkého tvorečka. Argument, že množství je tam tak malé, že neohrožuje, nevěřím tomu. Prostě v dnešní době, kdy lobby farmaceutických firem je tak obrovské, kdy vědci někdy dělají i tzv. výzkumy, analýzy na zakázku farma firem, k prosazení určitých léků a naopak k odsouzení, vyřazení jiných léků konkurence, kdy je někdy byznys na 1. místě a zdraví lidí na 2. – prostě nevěřím všemu.

Existuje skupina lidí, jsou proti očkování, co tvrdí, že se výrazně zvýšil počet dětí autistů, asi ano, já nevím, v mém dětství jsem po celém světě potkala různě fyzicky postižené děti, ve škole jsme měli jednou chvíli částečně mongoloidní holku, nebyla úplně hloupá. Ale autistu jsem viděla poprvé až ve filmu Rainman.

Ať je to jak chce, v dnešní době se mi zdá, že působí na děti mnohem více negativních faktorů než za nás, nejen co se týče životního prostředí, ale hlavně i z nezdravých potravin, vyrobených všelijak co nejlevněji, nadupaných chemií. Navíc neběhají celý den venku, ale dřepí doma u PC. Pomalu začínají některé maminky zase vařit víc doma, z dobrých surovin, už ne každá pečlivá matka shání často kontroverzní, předražené BIO, na zahrádkách se po éře anglických trávníků, začínají i u mladých lidí, vedle nich objevovat bylinkové, zeleninové záhony a ovocné stromky. Lidé z města si začínají kupovat dobrou, českou zeleninu, ovoce u českých pěstitelů přímo z jejich zahrádky, kde mají jistotu, že jim někdo z tržiště nelže a necpe jim španělskou nebo polskou zeleninu ze skleníků bez slunce a hlíny.

Jinak jsem i pro za očkování proti rakovině děložního čípku mladých děvčat, teď je tolik této rakoviny, jako také nikdy předtím.

Dala jsem své děti očkovat asi ve věku 13 let proti meningokovi, bylo to OK a já byla v klidu, že se nestane, že náhle někde umřou, protože pak to jde fofrem během pár hodin.

Oba jsem dala i v podobném věku očkovat proti Hepatitidě B, včetně sebe. Při cestování po světě a potkávání různých lidí je to jistota, játra nám za to jistě děkují. My si můžeme mít ruce tak, jak se má, ale znám nejen plno lidí ve světě, ale i tzv. inteligenty, kteří si po WC ruce nemyjí - fuj :-)

 

Očkovací plán dětí v České republice na 2016: (zdroj www.mzcr.cz)

1. měsíc – tuberkulóza

2. měsíc – pneumokokové nákazy, rotaviry

3. měsíc – hexavakcína = záškrt + černý, dávivý kašel + onemocnění vyvolané Haemophilus influenzae b + dětská obrna + žloutenka typu B + tetanus

4. měsíc – hexavakcína = záškrt + černý, dávivý kašel + onemocnění vyvolané Haemophilus influenzae b + dětská obrna + žloutenka typu B + tetanus

5. měsíc - hexavakcína = záškrt + černý, dávivý kašel + onemocnění vyvolané Haemophilus influenzae b + dětská obrna + žloutenka typu B + tetanus

11. měsíc – hexavakcína = záškrt + černý, dávivý kašel + onemocnění vyvolané Haemophilus influenzae b + dětská obrna + žloutenka typu B + tetanus

do 1 roku = spalničky, zarděnky, příušnice

do 5 let = záškrt + černý, dávivý kašel, tetanus

 

Jaká je Vaše zkušenost a Váš názor?


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 2469x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda