Profesionální image žena manažerka

Japonky nemají celulitidu a víte proč?

29.06.2010 20:52

Poslední dva roky jsem měla možnost cestovat více i po Ásii, Kambodži, Thajsku a Japonsku. Nejen mě zaujalo, že tamní ženy vlastně vůbec nemají celulitidu, neřeší tento problém, zatímco v našich končinách už jí mají běžně i štíhlé, 14 leté dívky a pro kosmetické firmy je to u nás, v Evropě a Americe skvělý byznys.

Jsem přesvědčená, že příčina není ani tak v pohybu, sportu, jako ve stravě. Uvedu vám zde pár argumentů a vy si z toho vyvoďte vlastní názor.

img_6050zeny580
Řekla bych, že celulitida je daň za blahobyt, jíme hodně, rádi a často nevhodné potraviny.  Podívejme se, jak se stravují ženy v Ásii, třeba v Japonsku. Jejich hlavní, denní stravou jsou různé mořské potvory, nejen ryby, ale i korýši, řasy, apod. Vedle toho pak zelenina, syrová, vařená, různě nakládaná a rýže. Ovoce jedí hodně málo, protože je drahé. Jablka, melouny se kupují po kuse a často se dávají jako dárek. Třešně se kupují po určitém počtu kuliček. Červené maso jedí výjimečně, protože je velmi drahé. Kupuje se po gramech. Např.100 gramů, stojí 230 Kč. Ano, tady jsem neudělala překlep, opravdu je to 100 gramů ! Žila jsem s rodiči 4 roky v Japonsku před 40 lety a mamka si vždycky postěžovala, když koupila kilo masa, aby nám udělala nějakou českou klasiku, že by za to byl přehrávač... Dort nám mamka v cukrárně koupila také výjimečně, protože i dnes, mají  výborné dorty, chutnější než u nás, ale jedna výseč stojí kolem 100 Kč ! Pijí hlavně zelený čaj, tolik druhů jako je v Japonsku jsem jinde neviděla. Neznají vlastně uzeniny, nejí je, v obchodě najdete jen pár druhů.
Když vejdete do drogerie, překvapí vás jen několik výrobků na celulitidu, a nebo podle velikosti prodejny i nic, zatímco u nás jich jsou desítky, vidíme reklamu v časopisech i televizi. V Japonsku v této oblasti kosmetické firmy moc nevydělávají.
Když vkročíte do japonského supermarketu, všimnete si, jak velký je rozdíl oproti našim. Omezený výběr sladkostí, jogurtů, slaných crackerů a chipsů, žádné uzeniny. Jsou mnohem dražší než u nás, proto je lidé kupují málo a nabídka je tedy omezená.

img_6195ryby
Obrovský výběr mořských ryb, korýšů a všelijakých potvor. Tolik zeleniny, leckdy ani netušíte, o co se jedná, plno druhů tu neznáme . Balíček žvýkaček, který u nás stojí cca 20 Kč, tam stojí 100 Kč.
Za celých 12 dní jsem viděla běhat v parku 1 Japonku, jinak se sportem asi nijak moc netrápí. Viděli jsme možná 5 silnějších žen, ostatní jsou všechny štíhlé, ať mladé, nebo starší. Chodí moderně a elegantně oblečené, neuvidíte tam ženu s mastnými vlasy nebo neupraveným obličejem. Pečují o svůj vzhled. Jejich současný módní trend je jiný než u nás, ale to je normální, v každé zemi frčí něco trochu jiného. Všimli jsme si, že v Japonsku letí trend kratších, řasených sukní nebo delších halen, k tomu jsou na boso nebo mají černé kamaše ke kotníkům a boty na vysokém podpatku. Byla jsem tam v červnu, kdy bylo denně 25-30°C. Jejich nohy jsou většinou štíhlé a neuvidíte ani u starší ženy nějaký ďolíček na stehně, nebo při upnutých kalhotech na zadečku. U nás jde kolikrát přede mnou velmi mladá dívka v upnutých kalhotech, má pod nimi tanga a při každém kroku se rýsují nějaké ty ďolíčky na zadečku.

Jsem už delší dobu přesvědčená, že pokud by člověk chtěl hodně „zatočit“ s celulitidou nebo jí v mládí nezískat, měl by hlavně změnit svou stravu. Hodně omezit tuky, cukry a bílou mouku.

-          jíst méně

-          jíst hlavně zeleninu, libová masa, ryby

-          jíst i přílohy, ale s mírou, hlavně rýži, brambory

-          vynechat snad úplně výrobky z bílé mouky, žádné chleby, rohlíky, bagety, těstoviny, knedlíky

-          omezit výrazně sladkosti a sladká jídla

-          omezit výrazně slané pochoutky jako chipsy, buráky, crackery

-          nepít sycené limonády

-          pít hlavně čistou vodu, nebo čaj

-          ovoce jíst v menší míře

-          nejíst smažená jídla

-          omezit tuky, žádné majonézové saláty

-          nejíst ve fast foodu

-          nejíst příliš kuřata, vyhnaná růstovými hormony

 img_6034dorty580

Vypadá to jasně a logicky, ale která z nás to dokáže dlouhodobě vydržet? Bojujeme s vlastními chuťovými buňkami pořád. I já jsem jako mladá vyzkoušela plno diet, chtěla jsem být jako kdysi coby proutek, ale od nějakých 30 let už jsem to vzdala, hlídám si jen svou váhu, aby nepřekročila můj hraniční limit.

Jako dítě jsem v Ásii 8 let žila, v Japonsku 4 roky a když jsem se ve věku 14 let vrátila do Čech, moje paní doktorka mně dělala kvůli něčemu testy na podkožní tuk a všichni se hrozně divili, neměla jsem žádný, nikde.  Pět let na to už jsem na sobě měla celulitidu, na zadečku. Cpala jsem se jídlem, českým chlebem a pečivem, sladkostmi, sladkými knedlíky, buchtami, ovocem, které jsem venku dříve neměla, a nebo jen výjimečně nám je mamka uvařila, upekla nebo koupila.

Kosmetické firmy se v našich končinách předhánějí v krémech na celulitidu, každou chvíli přijdou s revoluční novinkou, salóny nabízí různé typy masáží, ale podle mě je to vše pouze ke zmírnění stavu nebo dočasnému zlepšení, ale pokud člověk nezmění stravovací návyky, vždy se ďolíčky zase vrátí a vesele se rozmnoží po těle.

 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 15982x Komentářů: 4

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
No tak jsem si hned při nejbližší příležitosti pořádně prohlédla obsluhu v čínským fast foodu v Europarku a máš teda naprostou pravdu pravdoucí-oplácaná nebyla ani jedna holka a to samý i chlapi (teda spíš kluci):-) To samý Vietnamky a ostatní Asiatky, když si tak vzpomenu. Vypadaj i v dospělosti jako malý holky, bledá závist! Je fakt, že kdyby mi někdo od rána do večera dodával sushi, nejlépe zdarma, tak bych se vůůůbec nezlobila:-) Jo a s těma třešněma jsem si vzpomněla-Honzův strejda kdysi dělal v PZO a měl na chatě Japonce na návštěvě. Tam 3 stromy s třešněma a Japoncům málem vypadly oči-si mysleli, že je to naprostý megaboháč, i když chata byla dřevotřísková budka se suchým záchodem a studenou vodou ve studni, vedle který parkovala zrezlá 105...:-)
Helena Mojkova 07.07.2010 21:37
Jojo, v Japonsku jsem si opravdu pripomela ten velky rozdil ve stravovani. Oni jedi malo ovoce, strasne malo sladke a i ruzne chipsy, crackery... My jsme mozna vetsi pozitkari z jidla, tezko rict. A s temi stromy - v Japonsku hlavne ve meste lide nemaji zadne zahradky, puda je tam velmi draha, takze kazdy ma pred domem leda par kvetinacu s kvetinami (nic se nikomu neztrati - tam se nekrade!), ale za mestem uz maji treba u domu 2 stromy nebo malickou zahradku. A tak jsem rikala, proc si kupuji tresne, broskve, jablka za tak vysoke ceny a jen parkrat rocne po kousku, klidne by u domu mohli mit misto krasne upravene borovice treba broskev, podnebi je tam idealni - no a ovocny strom tam u domu neuvidite. Sem tam maji bezni lide nekde ve vesnici vyjimecne mandarinku nebo citron, ale vetsinou zadny ovocny strom, jen okrasnou zahradku.
Jana Yahoda Peterkova 08.07.2010 05:54
Páni... Tento článek je opravdu skvělý. A krutě pravdivý.
Alue 12.11.2012 18:18
Souhlasím, že je to ve stravě...měli bychom začít jíst hlavně rýži a těstoviny.
Dominika 10.08.2015 09:00

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda