Profesionální image žena manažerka

Když máte nějaké zdravotní problémy, nevzdejte to, i kdyby vás nějaký lékař nazval cvokem.

06.03.2019 10:55

Gluten Free, potraviny bez lepku, bezlepková dieta, móda v USA, šíří se Západem dál. Předražené potraviny, v ČR zatím neuvěřitelně drahé, i jen mouka.
Smála jsem se Amíkům, co zas blbnou.

A pak se mi stalo….
Zjistila jsem v dubnu 2018, že mám při zmáčknutí bolestivou malou bouli v břiše u slepého střeva, nikdy nemizela, jen byla větší nebo menší. Lékaři několika oborů se pečlivě snažili přijít na to, co to je, ale stále mě posílali domů, že to nic není, krev nevykazovala žádný zánět ( i CRP v normě), i když jsem hlavně v dubnu bývala skroucená bolestí. Na koloskopii mi našly nějaké vřídky u slepáku, ale také mě poslali domů, že to nic není. V září to bylo ukončeno s tím, že mi nic není.

Já mezitím šmejdila na netu, pročetla celou diskuzi o Crohnově chorobě, rakovině, četla o IBDs z amerických zdravotních zdrojů, slepém střevu, atd. vím toho teď docela dost o této oblasti. Zásadně čtu americké zdravotní zdroje a osobní zkušenosti i českých lidí, jiné weby mě nezajímají. Začala jsem pít puškvorec od července, který je dobrý obecně na střeva, díky Leoně z diskuze o Crohnu. Jeden můj lékař také zjistil, že mám kritický nedostatek vitamínu D, což je základ pro zdravá střeva, tak jsem brala kapky. Ale potíže nezmizely.

Nenechala jsem to být a celou situaci jsem konzultovala se dvěma lékaři v Praze, kteří mě znají dlouhé roky. Radila jsem se, zda se na to vykašlat nebo ne, a bylo mi řečeno, abych to nenechala být a šla k někomu dobrému do Prahy.

Našla jsem tedy skvělého specialistu na netu a jeden muž z netu, který měl kdysi skoro totožné problémy jako já, včetně, že ho jedna doktorka nazvala cvokem, mi ho i velmi doporučil. Když jsem šla k jedné lékařce pro doporučení, bez čehož člověk nemůže jít sám k jinému lékaři, udělala mi scénu s tím, že jsem „cvok mající podle ní úzkosti a stresy“ a i v podobném, hysterickém tónu mi napsala doporučení. Bylo to cca 7 měsíců od doby, kdy jsem s boulí šla k lékařům.
Nemohla jsem už normálně jíst, až půl hodinové zvuky ve střevech nebo žaludku, věčně nafouklá, hlavně ráno bolesti u slepáku. Dle doporučení lékařů jsem při obtížích měla jíst suché rohlíky a čaj.  Nějak se mi tam ta „zvířatka“ co mají na starost správné trávení hádala mezi sebou, neustálé střídání zácpa průjem, hrůza. Nemohla jsem si lehnout na břicho, ani se déle předklánět, boule bolela.

Pan doktor v Praze byl a je opravdu výjimečný, jednička v oboru a i fajn člověk, strašně se mi ulevilo, když jsem ho poslouchala, věděla jsem, že mi pomůže. Seděl se mnou dlouho nad tím cca 1cm zpráv, přinesla jsem i foto vředů z koloskopie vyptával se mě i na věci z dřívějška, neboť jsem již měla kdysi problémy s trávením, operaci, bouli ale ne. Pan doktor, co mi dělal 1. koloskopii byl milý a vstřícný, když jsem se mu omluvila s tím, že bych ráda šla ještě k jinému lékaři, dal mi všechny podklady, pochválil volbu lékaře, a zda bych mu pak zavolala, co to tedy bylo, což jsem učinila.

Pan doktor v Praze říkal, že podle fotky to je Crohn, ale že mě zaléčí.
Dostala jsem lék na střevní záněty, speciální projímadlo, a úkoly:
- jíst všechno a psát si co to se mnou dělá (popsala jsem celý A5 sešit)
- pokud mi nějaká potravina bude vadit minimálně 3x – zapsat si a už nebrat
- brát projímadlo, které mi předepsal a povinně denně chodit min. 2x na WC, aby se střeva čistila

Už. od 2. braní léku, jsem mohla jíst úplně všechno, velká úleva, bouli jsem ještě měla, ale už žádné bolesti, zvuky, klid, útroby fungovaly jak mají. Byl to zázrak po 7 měsících. Měla jsem hezké Vánoce. Po dobrání léku mě splasklo břicho

Jsem důsledný pacient a samozřejmě jsem měla strach z Crohna.
Psala jsem si sešit cca 2 měsíce a zjistila jsem, že mi vadí :
- veškeré pečivo, těstoviny, koláče, buchty – po 2. rohlíku se mi nafoukne břicho, a 1 den nejdu na WC, boule se zvětšila (proto mě asi ta boule nejvíc brala v dubnu, kdy měli lékaři podezření na zánět slepého střeva a já měla jíst suché rohlíky)
- brokolice a vařené zelí.
A vyvodila jsem z toho, že mi vadí hlavně – lepek. Od 23.12.2018 jsem tedy sama začala držet striktní bezlepkovou dietu – net je skvělý, našla jsem tam všechny rady, jak dietu držet.

Postupně se mi zmenšovala i boule, ale pomalu. Když jsem byla u pana doktora na kontrole, vše už bylo u mě OK, bouli jsem ještě měla, ale už jen velmi malou, což viděl pan doktor i na sono.
Říkala jsem mu, že jsem díky němu a psaní, našla problém s lepkem, on mi řekl, že podle krve nejsem celiak, ale asi tedy intolerant.

Při 2. koloskopii u pana doktora v Praze už jsem měla střeva čistá, žádné vředy, zmizely.
Pan doktor mě uzdravil, už k němu nemusím, do smrti mu budu vděčná za záchranu. Od konce ledna 2019 jsem zase zdravá. Jen kdyby někdy střeva zase zlobila, šla bych k němu hned.

Bezlepkovou dietu držím dál a budu, teď v březnu jsou to 3,5 měsíce.
Moje celoživotní trávení ala „had“ teď poprvé v životě skončilo – a letos mi bude už 59.
Už mohu zase klidně ležet na břiše, předklánět se a nic mě v břiše netlačí.
Přestože se dál láduji čokoládami, bonbóny, sladkostmi bez lepku, i večer, zhubla jsem dosud 9 kg.

Několikrát v životě, i v dětství mi dělali testy na celiakii z krve, vždy mi řekli, že nejsem celiak, ale prý nemám jíst moc pečiva, že mi mouky nedělají dobře na střeva – ale nikdy mi to nezakázali, tak jsem jedla pečivo dál. S celozrnným pečivem jsem jednou skončila se zánětem střev, od té ho doby nejím.

Rok a 4 měsíce před vznikem vředů, jsem měla 2 operace pravého kolena, často o berlích a doma, začala jsem péct ze špaldy, z celozrnné špaldové mouky, aby to bylo zdravější než běžná mouka. Přibrala jsem za rok 15 kg, ale myslela jsem si, že je to tím, že jsem na berlích, a možná, že jsem si vypěstovala bouli a vředy u Bauhýnské chlopně (křižovatka slepák, tenké a tlusté střevo) – tou denně konzumovanou špaldou, lepkem – housky, chleba, koláče, buchty.
Zjistila jsem, že špaldová mouka je sice více výživná (bílkoviny, vitamíny), ale má i víc lepku než běžná, pšeničná mouka. Špalda obsahuje 35-45% někdy i přes 54% lepku.

Někdo, kdo to tu budete číst si řeknete – ta je ale blbka, vypisuje tady svoje zdravotní problémy – ale na vás já kašlu.
Několikrát v životě už mě podobné články osobně pomohly, v kombinaci s americkými zdravotními weby, tak tímto to zase vracím já. Už jsem psala, jak jsem si vyléčila chladovou alergii, neustálé slzení očí, a teď toto. Třeba můj článek pomůže někomu dalšímu.

Rozumní lidé (i já J ) víme, že každý člověk je jiný, že co platí u jednoho, nemusí platit u druhého. Pokud má tedy někdo problém se střevy, neznamená to hned 100% problém s lepkem.
Základem je chodit k lékaři – lékařům, a poslouchat je, ale není nic špatného, když se vám to nezdá, váš stav se nelepší, že se lékařů ptáte, a zjišťujete si informace i sami.

Podle toho, co jsem se dozvěděla o celiakii, prý cca 80% lidí není nikdy lékaři odhaleno a mají jiné, různé choroby, které si lékaři s lepkem nespojí – bych lidem s delšími problémy se střevy, trávením, radila dietu úplně bez lepku vyzkoušet. A pozor, výraznější změnu jsem registrovala až po 1 měsíci diety. A taky bacha, lepek je i tam, kde ho nečekáte – koupila jsem si lupu a čtu složení výrobků.

Jinak, pokud vám něco je, prostě cítíte, že máte zdravotní problém – nevzdávejte to, i když vám i více lékařů říká, že to nic není. Oni jsou také jen lidé a vypátrat chorobu a její příčinu není někdy snadné. I kdyby vás někdo prohlásil za cvoka jako mě, nevzdávejte to. Nechci ani domyslet, kdybych se na to vykašlala, jak by to mohlo dopadnout. A kopírujte si i pro sebe zdravotní zprávy.

A co jsem se poučila – dřív jsem nevěděla.
Histologie střev -  pan doktor při 1. koloskopii odebral vzorky z vředů na střevě a poslal je na histologii. Strašně se mi ulevilo, když histologie přišla negativní, že to není žádná IBD choroba. Ale zarazilo mě v té zprávě – „výsledky jsou CELKEM negativní.
Ptala jsem se tedy jednoho mého lékaře, známe se s panem docentem roky, co to je za alibismus, napsat Celkem negativní, jsem technik a mám ráda jasno, buď negativní, nebo pozitivní. On mi vysvětlil, že při výkonu endoskopem lékař odebere, uštípne pár vzorků, ale histologie nemusí být 100%, že to je velmi malé množství materiálu. 100% histologie je prý tehdy, když člověku např. operativně odstraní nějaké polypy, vředy, prostě celé ty útvary.
I pan doktor v Praze, který mě vyléčil, říkal, že histologie při koloskopii může být chybná.

Tak jsem se Amíkům s bezlepkovou dietou smála a teď mi pomáhá J , to jsou paradoxy života, co?
Internet je stejně super vynález.



Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 3301x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda