Profesionální image žena manažerka

Orchideje, Phalaenopsis, keiki, vánoční a velikonoční kaktusy – pěstování.

05.12.2012 08:27

I já jsem neodolala té kráse květů a při cestách za nákupy potravin jsem si v hypermarketu koupila asi před dvěma roky nejprve jeden a posléze více orchidejí, phalaenopsisů. Pár jsem dostala i jako dárek.


Od doby, kdy mám zahradu, mám doma už jen několik rostlin, nebaví mě časté zalévání, spadané lístky po zemi, teď mám jen orchideje phalaenopsisy, vánoční kaktusy, jasmín a voskovku. Jsou to nenáročné rostliny a odvděčí se mi každoročně několikrát svými květy, jasmín a voskovka mně i voní. Vánoční kaktusy jsou 2x ročně obsypány květy, ne jednou.

Jako mnohé z vás, i já googlila informace jak phalaenopsisy pěstovat, i jsem si koupila malou knížku, která mi je upřímně, k ničemu. V ní jsem hledala, co dělat když - jak na škůdce, když se mi stane toto a tamto – ale nic. Takže nejvíce zas pomohl Internet a tudíž i já se tu podělím o své zkušenosti, možná zase pomohou někomu jinému. Mám za sebou několik phalaenopsisů, z nichž mi zbyly jen fotky – protože umřely.

Příčina mých ze začátku uhynulých phalaenopsisů byla zatím vždy stejná – uhnily kořeny, vypadaly najednou jako duté, bílé trubičky, a už jsem je nedokázala zachránit, nikde jsem nenašla návod jak jim pomoci.

Jak pěstuji Phalaenopsisy:

- Zalévám je pouze 1x týdně dolů do misky a ne přímo k rostlině (i když jsem viděla nedávno v televizi v Receptáři, kde je zalévali přímo k rostlině), eliminuji tím, aby náhodou nezačaly zahnívat, mohla by se držet v rostlině voda.

- Rostliny mám v průhledných, plastových květináčích a sypu k nim koupenou směs hlíny pro orchideje.

- Průhledné květináče mám pak v klasických barevných, keramických květináčích.

- Vždy je 1x týdně nechám pár hodin nacucnout vodu z keramického květináče až nahoru – je to vidět skrz průhledný květináč, že jsou mokré stěny.

- Zbytek vody z keramičáku vyliji k jiné kytce – třeba k vánočnímu kaktusu.

- Přesazuji je do nové hlíny 1x za rok a při té chvíli odstřihnu divné kořeny, zkrátím ty moc dlouhé.

- Když začnou nasazovat poupata, ze spodu začne vyrážet takový tlustý stonek, snažím se s nimi neotáčet, nechávám je stále jedním směrem (jako u vánočního kaktusu, aby poupata neshodil). Otáčím s nimi až když už mají plné květy.

- Jakmile je stonek s květy delší a těžší, zapíchnu ke kytce klacík a ozdobným motýlkem zlehka přicvaknu stvol s květy. Někdy se mi pod tíhou květů stejně celý květináč chce kácet, ale nějakou podpěru člověk vymyslí.

- Jakmile květy odkvetou, ustřihnu stonek tak, že nechám dole min. 3 očka, většinou z toho časem vykvete znovu a pak teprve odtřihnu stvol až dole u kytky.
- Kontroluji v průhledných květináčích kořeny, měly by být svěže zelené. Jakmile začnou šednout, většinou odzdola, ihned květinu vyndám z hlíny, odstřihnu ty šedé, nahnilé kořeny a nechám pár dní na suchu, i když se listy třeba svraští. Po pár dnech dám pak rostlinu zpět do suchého substrátu a cca po týdnu opět zaliji ze spoda. Stalo se mi, že mi kořeny uhnily skoro všechny, a když jsem nechala rostlinu na suchu, najednou vyrazila dole vzdušné kořínky a já jí pak opět mohla zasadit a byla zachráněna. Vypadala jak svraštělá stařenka, ale listy se pak zase napily a rostlina byla zachráněna.

- Na rosení jsem líná, ale tak 1x týdně rostliny orosím rozprašovačem vodou z vodovodu. Jinak mám rostliny v obývacím pokoji s teplotou i v zimě cca 23°C, jsou u okna na jižní stranu, ale přímé slunce na ně nejde, jen odražené. Přímé slunce by jim mohlo popálit listy, udělat takové nevzhledné hnědé skvrny.

Keiki

Četla jsem o keiki na Internetu, takže když mi začal můj phalaenopsis vyrážet lístky nahoře na stvolu, tušila jsem co to je a nechala to být. Trvalo skoro rok, než vyrostlo na keiki více lístků a vzdušné kořínky a pak najednou dokonce vyrazily 2 květní stvoly – dole na rostlině a nahoře na keiki (viz. moje fotky dole). Bála jsem se, že když keiki v tu chvíli ustřihnu a zasadím jinam, že shodí květy, a tak jsem počkala, až se květy začaly rozvíjet a přitom jsem keiki odstřihla. Keiki dokvetla v novém květináči a mateční rostlina si také kvetla dál po svém.

Vánoční a velikonoční kaktus

Kvetou mi většinou na jaře a teď kolem vánoc. Mám je v běžné hlíně ze zahrady, zalévám je přímo k rostlině a cca 2x týdně. Pouze do úplně suché hlíny. Bývala jsem kdysi dávno vášnivý kaktusář, takže chcete-li mít květy u kaktusů, učili mě pravidlo, zalévat co nejméně a před kvetením spíš nechat trochu trpět suchem – kaktus vlastně ze zoufalství ze sucha vyrazí květy :-). Někdo zalévá pořád a pravidelně a kaktus mu třeba nikdy nevykvete – má příliš mokrou péči, netrpí suchem.
Nesmí se to ale přehnat, vánoční kaktus není klasický kaktus, ale epifit, příliš suchý svraští lístky a když nedostane trošku vody, začnou mu upadávat. Pokud budete zalévat moc, uhnije mu krček a rostlina umře.

Když mi někdo dal darem vánoční kaktus, vždycky jsem si z něj tak 2-3 články uloupla, dala každý do hlíny a vypěstovala si další rostliny, když pak jedna třeba umřela, byly další, a nebo jsem je dala zase dál jako dárek někomu jinému. Vánoční a velikonoční kaktus je snadná rostlina, jen zapíchnete jeden článek do měkké hlíny a trošku 1x týdně zalijete a on už si pustí své kořínky a začne vesele růst.
Výhoda vánočního a velikonočního kaktusu, tzv. epifitu je, že nemusí být nutně v zimě v chladné místnosti, klidně kvete, i když je celý rok v obýváku s 20-23°C.

Jinak nechápu, proč se píše o dvou druzích, o vánočním a velikonočním kaktusu, měně ty moje kvetou jak na vánoce, tak i na velikonoce, někdy přidají pro radost jen tak pár květů během roku.

Pokud vám tento souhrn mých rad v něčem pomohl, jsem ráda, pokud máte i vy nějaký váš vyzkoušený dobrý fígl, napište jej do komentářů, nejen já, ale i ostatní se rády poučíme.

p5020003_phalenopsis_580_yahoda

img_6447_580_phalaenopsis_yahoda

p5020007_phalaenopsis_580

phalenopsiszlutydrobny_580

p7122942_keika_580_yahoda

phalaenopsis_keika_580

kaktusvanoc_velikon_580


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 7826x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda