Profesionální image žena manažerka

S mobilem na tábor?

12.04.2012 07:55

Pokud o prázdninách posíláte své potomky na letní tábor nebo vás teprve tábornická premiéra čeká, dříve či později budete řešit toto novodobé dilema. Vybavit svou ratolest mobilním telefonem nebo ne?

Možnost svému dítěti kdykoliv zavolat a zkontrolovat, že mu nic nechybí, vypadá svůdně. Chcete přece být dobrým rodičem a neponechat nic náhodě. Přesto je víc než dost důvodů, udělat tentokrát malou výjimku.

 

Staré dobré časy

Když se současní táboroví vedoucí před lety jako děti proháněli po lesích, byl mobilní telefon neznámým pojmem. Vzpomíná na to i instruktor Jan Hladík z letního tábora Ztracený Ostrov v Jižních Čechách. „Od rodičů jsme  dostávali spoustu pohledů, ale sami také napsat domů, to dalo děsnou práci. Nejdřív najít na dně kufru koresponďák a napsat co se dneska dělo. Pak si vzpomenout, kam mi naši schovali známky a nakonec to celé donést do poštovní schránky. To nebyl v osmi letech snadný úkol. A i když nám bylo chvílemi smutno, většinou dříve, než se stihlo celý tenhle náročný proces dotáhnout, začalo se zase něco zajímavého dít a na stýskání už nebyl čas“. Ne nadarmo dostávali tehdejší rodiče zásadní radu. „Pokud dítě nepíše z tábora, je to jen nejlepší důkaz že ho tábor baví. Má pořád co dělat a na stesky nemá čas“.

 

Moderní doba

Doba jde dopředu a s mobilním telefonem se nepochybně mnohé zjednodušilo. Ani my, ani starší děti, si už bez mobilu neumíme život představit. Na moderních táborech se nesnaží zarputile udržovat při životě „staré dobré časy“ a raději vymýšlí, jak se novým technologiím přizpůsobit. Jak s nimi děti naučit zacházet a využít u nich to opravdu užitečné. Ale zároveň jak nepřipravit děti o kouzlo, které představují dva týdny bez rodičů.

 

Učení se samostatnosti

Letní tábor zůstává mezi různými volnočasovými aktivitami dnešních dětí jedním z posledních míst, kde jsou delší dobu bez ochranných křídel rodičů. Kde se musí spolehnout jen sami na sebe. Na táboře se otrkají, naučí se navazovat přátelství i řešit spory, a také zvládat různé emoce. Zkrátka se každým rokem o krůček osamostatní. Někdy to samozřejmě trochu bolí, ale o to trvalejší je poznání, které si malý táborník do života odnese. Výchova k samostatnosti je to hlavní, co můžou vedoucí dětem na táboře dát. „Vše má pochopitelně své meze a zkušený vedoucí pozná, kdy už něco není v pořádku. Nebo kdy je dítě příliš úzkostlivé a odloučení od rodičů mu působí víc stresu než radosti. To jsou ale podle mých zkušeností spíše výjimky“ říká hlavní vedoucí Ztraceného Ostrova Petr Nový.

A pokračuje dalšími postřehy. „Každému malému dítěti se na táboře někdy stýská. To je úplně normální. Většinou ale stačí další pohled od rodičů, společně vymyšlená hra, nebo pohádka na dobrou noc a je zase pohoda. To vedoucí u menších dětí dělají tak jako tak neustále. Nelze být ale vždy a všude, a zatímco dříve nezbylo ve chvílích stesku než svěřit se dopisnímu papíru, dneska stačí zmáčknout jedno tlačítko. I pro rodiče je pokušení jednoduše „zkontrolovat“, že mému potomkovi nic nechybí, více než lákavé. Obojí ale nadělá víc paseky než užitku. Rodiče získávají často od dětí neobjektivní obrázek. Volají, jen když je jim smutno, což bývají zanedbatelné okamžiky. A naopak pro dítě, které si konečně našlo kamarády, přestalo se mu stýskat a začalo se mu na táboře líbit, může jeden nevinný telefonát znamenat pád zase na začátek. V krajním případě už to rodiče doma nevydrží a pro své, často jen zdánlivě nešťastné dítě, si raději přijedou. A to spolehlivě nabourá psychiku i všech ostatních dětí v táboře“ dodává dlouholetý vedoucí.

 

Dvakrát měř, jednou řež

Zvažte tedy, zda svému potomkovi přibalíte mobilní telefon i to, jak budete reagovat na jeho zprávy z tábora. Pokud jste zodpovědně vybrali dětský tábor, jistě můžete důvěřovat vedoucím vašich dětí. Jak to funguje na Ztraceném Ostrově, popisuje zkušená vedoucí Lenka Procházková: „Program tábora vymýšlíme a připravujeme celý rok a na samotném táboře vedoucí dělají vše proto, aby se tam líbilo dětem i jim. Děti za námi mohou kdykoliv přijít a vyřešit své starosti a stejně tak jsme rádi, pokud v případě pochybností rodiče nejprve kontaktují nás. Pro nás je naopak samozřejmostí, že včas voláme rodičům problémových dětí a společně konzultujeme další postup.“

Svěřit své dítě do cizích rukou a navíc ho záměrně vystavit chvílím, kdy jsou rodičovská zadní vrátka zamčená, chce určitě hodně odvahy. Svému dítěti tím ale dáváte víc, než když bude stále hýčkáno jako v bavlnce. Pomáháte tak vytvořit svým potomkům nezapomenutelné prázdninové zážitky.

www.letni-tabory.cz

tabor


Autor: office ZM
Přečteno: 5338x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda