Profesionální image žena manažerka

Quessantské ovečky – Náš první porod a první jehňátko 2.5.2014.

14.04.2015 12:55

Jsem Pražák, co se na stáří odstěhoval na mýtinu do lesa a v době porodu jsem měla jeden rok 2 ovečky + 1 berana. Toto byl náš první porod a  – komplikovaný. 

Vůdkyně ovcí, hnědá Lisa byla těhotná, rozšířené boky. Ovečky Quessantky prý rodí od března do června. Můj kamarád má ovečky už dlouhé roky a říkal, že porody probíhají úplně v pohodě, ovečky vědí co a jak. Tak jsem jen koukala, jak Lisa žere za dva a na bocích, hlavně vpravo když na ní koukám od hlavy měla velkou bouli. Byl konec dubna a já šla každé ráno do ohrady, zda zda už porodila.

....až 2. května 2014. Šla jsem ráno k ohradě a vidím beránka Barta, černou Maggie a Lisa nikde. Lekla jsem se, zda nerodila a není třeba v chlívku i mrtvá. Šla jsem tam rychle a v chlívku stála hrdá Lisa, nebyla vůči mně najednou vůbec plachá a u ní bylo malé, černé ani ne 1kg jehňátko, lehké jak pírko, s chomáčkem bílých chloupků na hlavě. Úplně mě vylítly slzy do očí, jak to bylo hezké.

Podle instrukcí jsem malou raději ještě dala mamce k vemínku a podojila jí do pusy trochu mleziva, abych měla i já jistotu, že mlezivo dostala. Poprvé jsem dojila zvíře, ovečku, ale šlo to.  Pak jsem běžela domů a malé jsem vatičkou s Betadinem ošetřila pupík, ještě jí na něm visela nitka od pupeční šňůry, to jsem nechala. Denně jsem jí potírala pupík, až ta nitka sama odpadla. A vyfotila jsem si je.

Udělala jsem po porodu ale pár hrubých chyb, a proto tu píši, aby se další nováčci v chovu poučili předem.

1 – chyba – našla jsem tam na slámě takový krvavý sliz a mylně jsem si myslela, že je to placenta – nebyla. Volala jsem veta, že placenta je venku a vše OK....ale nebylo.

2 – chyba – v ohradě měli hodně vyžranou trávu a já jsem chtěla, aby měla hodně mléka a síly a pustila jsem jí do zahrady, kde bylo plno asi 10cm trávy. Maličká za ní běhala a pak si vždycky lehla do trávy a spala. Nápad by to byl dobrý, kdybych jí tam nechala žrát jen chvíli. Já jí nechala nacpat asi hodinu, a to byla chyba.

Druhý den bylo vše fajn, koukala jsem na ně, bylo to krásné, jak se ovečka Lisa o malou starala a i beran a teta Maggie byli hodní.

Třetí den jsem přišla k ohradě a šokovalo mě to, že Lisa ležela v chlívku na břiše a celá se v intervalech třásla. Maličká Ichi (čti Iči – japonsky „jednička“) kolem ní běhala a pískala, chtěla mléko a nemohla k vemínku. Honem jsem volala veta a on mi řekl, že přijede, že v ní možná zůstala placenta, že to, co jsem našla, byl jen obal z malé. Přijeli, strčil do ní prst a řekl, že už to v ní smrdí, jak se tam placenta rozkládá. Píchli jí ATB a oxytocin a řekli mi, ať jí držím v chlívku jen na senu a vodě a uvidí se. Poradili, abych si jela koupit Sunar pro nově narozené děti a dávala malé pít, na začátek cca 20 ml a pomaloučku to den po dni zvedat na cca 50ml jedna dávka.

Bylo nemožné Lisu a malou udržet ve chlívku. Malá chtěla běhat venku a stále pískala, beran a Maggie za nimi stále chtěli jít a i Lisa se sem tam zvedla a chtěla se posunout ven.

Neposlechla jsem a otevřela ta vrátka. Lisa většinu dne ležela, někdy úplně strašně s nataženým krkem před tělem a stále se třásla, celé dny. Přivírala oči, jak jí to asi bolelo. Žrala málo, ale sem tam jsem do ní něco dostala, injekcí vždy pár ml vody. Malá Ichi do ní dloubala, aby se mohla napít mléka z vemínka a ona vždycky z posledních sil buď zvedla nohu, nebo si chvíli stoupla. Ač jí bylo evidentně hrozně blbě, balancovala nad smrtí, o malou se pořád vzorně starala. Říkala jsem si, že jsou zvířata stejně lepší než lidi. Malá si i chtěla hrát a s mamkou to nešlo, tak se trkala a vyskakovala s tetou Maggie a skákala po zádech i beranovi Bartovi, bylo to až dojemné, jak ti dva věděli, že je Lise blbě a pomáhali jí. Někdy Lisa spala a malá chtěla mléko a strkala do ní a ona nic, tak se beran zvedl a jemně nohou strčil do Lisy, ona se vzbudila a zvedla se. Beran Bart byl vzorný táta, prominula jsem mu, že mě chce furt trkat.
Já jsem malou Ichi krmila flaškou ráno v 7,00, pak ve 12,00, 15,00 a večer v 18,00h. jinak jsem ji nechala i v noci, bylo vidět, že i Lisa jí chce krmit, měla velké, plné vemínko, nechtěla jsem jí odstavit. Ještě, že jsem si dopředu koupila flašku s dudlíkem na ovce co kdyby něco.

Měla jsem štěstí, že jsem v tu dobu neměla zakázku a mohla jsem být doma a krmit. Kdybych chodila denně do práce....tak by malá umřela

V zoufalství jsem našla na netu www.ifauna.cz a tam jsou diskuze Ovce, kozy – a tam mě lidé MOC pomohli, že jsem nakonec Lisu zachránila. Poradili ať si koupím Jehněsan, umělé mléko pro jehňata.

Sunar je bezva na začátek, vet měl pravdu, ale později jsem dávala ne Jehněsan, ten neměli, ale Galacid O, později Ichi pila i 120 ml jednu dávku. Celou dobu jsem Ichi krmila 4x denně, jinak ne  v noci vůbec, nutila jsem tak Lisu žít a starat se. Lidé mi i řekli, ať si hned seženu ATB a píchám jí je aspoň 7 dní a zajedu s ovcí někam na sono, zda má v sobě placentu, nebo se nějak přežrala, zda jí jdou dobře bobky nebo se to zastavilo, nebo má v sobě mrtvé druhé jehně.....

Čtvrtý den jsem znovu volala veta, že Lisa se stále třese, skoro nežere, najednou stále stojí, hlavu skloněnou, vůbec se ani nečistí, že asi umře a on mi řekl, že když jsem jí pustila z chlívku ven, porušila jeho nařízení, tak ať už to dělám jak chci, no, a že se to někdy stane, je to přeci ovce, někdy holt umře. Žádala jsem ho, zda mohu přijet za ním a koupit si ATB a on mi řekl, že to nejde, nemůže mi je jen tak prodat. Jsem člověk, který jen tak nic nevzdá, jsem bojovnice a velký ochránce „mé“ rodiny a smečky :-)

Našla jsem na netu jiného veta, co má sono a vezla jsem tam Lisu v kufru auta. Doktor jí prosvítil a potvrdil, že trávení je dobré, bobky tam má pěkně jako vojáky za sebou, ale má v sobě placentu a dal jí sám injekci ATB. Pak jsem zavolala dalšího veta a sjela jsem k němu, byl hodný, prodal mi dávku ATB a dal mi injekce. Každé ráno jsem natáhla dávku do stříkačky a píchla jí injekci. Ještě asi 2 další dny to vypadalo furt špatně, dokonce jsem jí „rozcházela“ po zahradě, aby stále nestála nebo neležela, aby prostě neumřela. Stoupla jsem si nad ní obkročmo, zlehka jí nadzvedávala dlaněmi pod břichem a tak jsme spolu vždycky chvíli chodily, aby jí běželo trávení a „chytla se“.

Injekce ATB jsem píchala 7 dní, malou jsem přikrmovala asi 2 měsíce a Lisa se postupně uzdravila, do 1 měsíce byla zase dobrá. Zachránilo jí podle mě to píchání ATB, bylo to za minutu dvanáct, byla už jako kost a kůže, u zadku jí úplně trčely kosti.

Malá Ichinka u nás byla do října, 5 měsíců, ochočená holčička co přiběhla na jméno. Ta se ve světě neztratí, i ona musela bojovat o mlíko. Vyměnila jsem jí v říjnu za jinou malou ovečku, kterou jsem nazvala Niji (čti Nidži – japonsky duha).

Člověku to trhá srdce, když tu malou pak vezete pryč. Celou cestu v přepravce volala mámu Lisu. Lisa zase doma bečela a hledala asi 3 dni Ichinku. Je ale pravda, že novou Niji přijala jako náhradu, jako kamarádku. Maggie novou ovečku trkala nejvíce, postupem času i beran, ale Lisa na ní byla a je stále hodná a Niji bývá nejčastěji s ní.

Po porodu prý lidé často placentu ani nenajdou, někdy jí ovce i sežere. Požádala jsem lidi na ifauně a jedna hodná paní mi poslala foto, jak placenta vypadá, dávám sem i pro ostatní, abyste to viděli.

Jaké rady pro porody z toho vyplynuly?

- mít nachystanou flašku s dudlíkem pro ovce

- když se něco stane, zajet hned pro Sunar pro novorozence a pak sehnat Jehněsan nebo Galacid O

- když nenajdu placentu po porodu, ten den budu volat veta, aby jí dal oxytocin a ATB a kdyby se začala zase třást, musím sehnat ATB aspoň na 7 dní.

Teď jsem zvědavá, zda bude mít Lisa ještě jehňátka nebo ne. Možná se jí tam tím těžkým porodem mohlo něco pokazit. Uvidíme.

Každopádně v naší rodině zůstane ať tak či tak, je moje holka, bojovnice o život :-)

Porody jsou velká radost, ale někdy i starost. Když to dobře dopadne, je to fajn.

P.S.

V roce 2015 Lisa bez problémů porodila další jehňátko, černého beránka s černými toulci, zdravého Vlastíka.

Příroda je někdy mocná čarodějka... :-)

quessantky porod 

ráno po porodu Lisa a její malá Ichi

 

quessantka

Ichinka 1. den na světě

 

quessantske ovce

1. den byla mamka Lisa zdravá a pečlivě se o Ichi starala

 

lisa a ichi

..další dny mamka Lisa bojovala o život, zde ležící a nemocná Lisa, její malá Ichi u ní

quessantska ovce

Ichinku přikrmuji

 

ovce

máma Lisa a Ichi opět zdravé, Ichinka roste jako z vody

 

quessantska ovce

je říjen 2014 a Ichinka jede do světa k novému manželovi

 

placenta quessantka

takhle prý vypadá placenta od quessantské ovce po porodu


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 7593x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda