Profesionální image žena manažerka

Quessantské ovečky – 1. porod 2015. Narodil se beránek Vašík.

04.05.2015 10:44

Asi 4 dni před porodem měla černá ovečka Maggie už nalité vemínko. Bylo to hodně vidět, když jí střihač ostříhal zimní kožíšek. Začali jsme čekat porod každým dnem.

Podle mě je lepší ostříhat ovce až po porodu, ale my máme jen 3 ovce a1 berana, tak k nám střihač jede, když stříhá větší stádo velkých ovcí v okolí. Řekla jsem mu, ať s těhotnou moc nehází a všechny ovečky ostříhá ne úplně dohola, aby jim nebyla zima, kdyby ještě byl mráz – jako že pak byl.

Den před porodem začala Maggie polehávat mimo zbytek stáda, začala se stranit. Beran o ni začal mít větší zájem co se týče sexu, stále jí očuchával pod ocáskem a ona mu utíkala. Podle rad zkušených chovatelů jsem letos stloukla extra malou boudu z lehkých palet, takže jsem poprvé před porodem berana oddělila. Doporučuji vám to také, je to fakt lepší, člověk má větší klid a beran viděl na své manželky přes očkatý plot a byl úplně v pohodě. Stává se totiž, že když ovečka odmítá sex, beran ji někdy pěkně trkne do břicha a to může být nebezpečné pro jehňátko i pro ni, zvlášť když beranovi rostou toulce a má je zrovna špičkami dopředu, to má teď náš Bartík.
Ráno 17.4.2015 jsem šla k ovcím a Maggie visel pod ocáskem asi 10 cm dlouhý hlen. Věděla jsem, že bude brzy rodit. Byla jsem ten den doma, měla jsem práci na PC, a to člověku nedá, každou hodinu jsem se na ní chodila dívat. Od 10:00 už poléhavala i na boku a sem tam se jí tělíčko otřáslo, jako kdyby jí byla zima. Pak jsem k ní šla kolem poledne a ona ležela venku na seně, bylo ten den hezké, slunečné počasí, a rodila. Už měla klasické stahy. Koukaly z ní asi 2cm 2 kopýtka. Kdybych nebyla doma, jistě by sama v pohodě porodila, ale takhle, když jsem na ní koukala a ona měla asi 5x stahy a stále z ní koukala jen ta kopýtka, nevydržela jsem to a zavolala veta. Byl pátek, měla jsem i strach, kdyby se něco komplikovalo, abych ho zastihla. Řekl mi, ať jehňátko vytáhnu, ale opatrně.

Dle příruček jsem si bežela domů vydrbat ruce, vzala sterilní rukavice a olej a šla na věc. Jenže ta malá kopýtka děsně klouzala, vždycky když měla ovce stah, tak jsem zatáhla, ale nešlo to. Prstem jsem tedy roztáhla ovečky otvůrek a vyklouzla ven půlka hlavičky, malé mělo přikousnutý jazyk, kousek mu koukal ven. Pak jsem sundala rukavice, chytla ta kopýtka a na další stah jsem malé vytáhla ven. Bála jsem se, kdybych ho nevytáhla hned, aby se malý neuškrtil, když už měl hlavičku venku. Jakmile vylétl zbytek tělíčka ven, hned jsem jehňátko, beránka i s obalem dala Maggie k hlavě a nechala jí, aby vznikl „bonding“, správné mateřské pouto mezi matkou a dítětem. Beránek kuckal a začal pískat a Maggie začala vydávat takové bručivé zvuky a celý obal z něj snědla a olízala ho do sucha. Natočila jsem si to na krátké video, byla jsem udýchaná z vytahování malého, i úplně naměkko, bylo to moc hezké, když se nám společné dílo podařilo a oba byli v pohodě a zdraví. Když se malé postavilo a začalo po mámě všude hledat, kde má tu zásobárnu mléka, tak abych měla klid, odstříkla jsem každý struk, abych věděla, že mléko teče a prostě jsem tam malé přistrčila, abych měla jistotu, že se napil důležitého mleziva.

Pak už jsem je nechala být, jen jsem malému asi 3 dni 1x denně potřela pupíček Betadinem, dezinfekcí. Za pár dní mu uschnul a odpadl kousek, co mu zbyl od spojení s maminkou v břiše.

Jinak příště, pokud bych asistovala u porodu, vezmu si režné provázky, jak píší moudří. Lépe by se za ně malý vytahoval, asi by to tak neklouzalo.

Maggie pak měla asi půl hodiny nějaký obal s tekutinou pod ocáskem, visel jí tam a ten z ní zřejmě i pak postupně vytáhl lůžko, placentu. Za další půlhoďku už neměla pod ocáskem nic a na trávě leželo lůžko, vyfotila jsem ho a foto je tu, aby každý další začátečník jako jsem já, viděl jak placenta vypadá. Dlouhá tkáň a na ní takové uzlíky.

Beránek dostal české jméno Vašík, jeho táta je šimlík a máma černá, on bude určitě dost šimlík, má bílé proužky na hlavě a za přednímí nožkami. Nechala jsem ho s ovečkou, mámou Maggie a dvěma tetami spolu jeden den a noc a další den jsem k nim dala berana, aby si i on zvykl, že má syna. Na malého byl hodný, je to vždycky vzorný táta, ale ovečka, jak se čistila a voněla mu, chtěl zase sex, tak jsem ho nechala týden na jeho samotce. Byl tam v pohodě.
Zajímavé je, že malá, pár denní jehňátka jdou k beranovi a zkouší se od něj napít mléka a prostě cucají jeho pindíka. Letos jsem si Barta vyfotila, protože malý mu cucal pod břichem a on stál jak socha, přivřené oči....očividně mu to dělalo dobře. Myslím, že to ale má i nějaký smysl v rámci stáda. Skoro bych řekla, že je to bonding mezi otcem a jeho dítětem. Jehňátka to dělají jen asi 1-2x, když jsou pár denní, pak už ne.

Po týdnu jsem berana Bartíka vrátila do stáda, malého Vašíka už znal, nechá malého i vylézt na jeho záda, když leží a odpočívá, tak nechává každé své dítě. Malý Vašík se má čile k světu, a přestože si při svém dovádění na zahradě hlídá, kde má matku, často běhá i za svým tátou a je s ním.

Vývoj malého, quessantského jehňátka jde fofrem. Už 3. den šplhal na 2m kopec, při hře vyhazoval zadní nožky, po týdnu začal ochutnával hlínu, různé rostliny, seno, 14 dní po porodu už malý Vašík očuchával zadečky svých tet, jedna mu voněla a on na ní chtěl zkoušet sex a přitom jí byl sotva do půli stehen. Když se ovečka vyčůrala, čuchal k tomu a už zvedal a točil hlavičkou a „smál se“, je to legrační u dospělého berana, natož u tak malinkého beránka.


quessantska ovce 
Maggie má nalité vemínko

quess ovce porod 
malý beránek Vašík těsně po porodu, váha asi 400g

quess jehne 
Quessantský beráněk Vašík asi půl hodiny na světě

quess jehne
"Ahoj světe, huráá, jsem tady, zdravý kluk jako buk ! "

quess placenta
Takhle vypadá lůžko quessantské ovce, placenta.

quess beran a jehne
Malý Vašík cucá tátovi pindíka a táta drží a přivírá očka. Bonding otce a syna.

quess ovce 
14denní quessantský beránek Vašík se svojí maminkou Maggie


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 7083x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda