Profesionální image žena manažerka

Můj bezva recept na vánoční cukroví

27.11.2010 08:12

Na základě vyhlášené soutěže přišlo plno zajímavých receptů, ale vybrat jsme museli pouze 6.

Inspirujte se těmito recepty na vánoční cukroví !

1.

Prdelky

300 g hladké mouky, 200 g Hery, 100 g moučkového cukru, 1 cukr vanilka, 1 vejce

Cukrová poleva na zdobení: 30 g cukr moučka, 2 lžíce vody nebo citronu, kousek bílku

Suroviny spojíme v klasické linecké těsto a necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme srdíčka, kterým uřízneme asi 1 cm špičky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Vychladlé slepujeme pikantním džemem a kalhotky zdobíme polevou nebo barevnými gely.

Věra Moravcová, Mařenice    

prdelky_vanocni_cukrovi                  

 

2.

Vosí  hnízda  ala rumová bomba

Nepečou se, jsou ale spolehlivě nejdřív pryč, dokonce chutnají i mému příteli, který nepije a nemá  rád čokoládu  :)),chutnají i malým dětem, ale nesmějí jich tolik. Velmi se osvědčují i na Silvestra.

 

1 a půl balíčku piškotů, třetinu másla, málo moučkového cukru, třetina pytlíku kakaa, hodně rumu

Náplň :   3 lžíce másla, 5 lžic medu, nejlépe zcukernatělého, 2 lžičky moučkového cukru a rum

Poleva : čokoláda na vaření a rum

Půl piškotů necháme v pytlíku a rozválíme válečkem, pak spolu s máslem, cukrem a rumem rozmícháme do hustého těsta. Vždy nejprve formičku vysypeme moučkovým cukrem, pak do ní vtlačíme těsto a nakonec hnízdo naplníme. (Vařečkou do něho uděláme důlek a lžičkou nebo zdobičkou na dorty plníme náplní. Nakonec spodek zalepíme piškotem a celé poléváme čokoládou.

Ivana Barsová, Sedlec pod  Hazmburkem

 

3.
Ořechoví šnečci

200g hladké mouky, 140g másla, 20g droždí, 1 lžíce mléka, 20g moučkového cukru

Necháme vzejít kvásek a z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme 1/2 hodiny kynout.

Mezitím si připravíme nádivku: 170g moučkového cukru, 2 bílky, 170g namletých ořechů a 1 balíček vanilkového cukru. Cukr s bílky mícháme do pěny. Přidáme mleté ořechy, vanilkový cukr a ještě zamícháme.

Těsto tence rozválíme do obdélníkového tvaru (já těsto rozděluji na 4 díly), potřeme nádivkou a svineme. Nakrájíme na 1cm široké plátky a pečeme asi 10 minut při 175°C.
 A ještě tip: pokud svinuté těsto vložíte na chvíli do lednice, bude se vám potom lépe krájet.

Simona Janoušková, Pihel

sneci_cukrovi

               

4.
Bezlepkové kuličky

1/2 skleničky datlí, 1/2 skleničky fíků, 1 sklenička rozinek, 1/4 skleničky loupaných slunečnicových semínek, 1 sklenička vlašských ořechů, kokos a plátky mandlí - na obalení.     

Vše, kromě kokosu a mandlí, namočíme alespoň na hodinu do vařící vody. Vodu slijeme a vše umeleme na masovém mlýnku. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu a mandlích.

bezlepkove_kuliky_3

 

Pomerančové rafaelo 

250 g marcipánové hmoty, 80 g práškového cukru, kandované pomeranče - nejlépe půlky s dužinou, dají se koupit i plátky, je potřeba asi 25-30 kousků (podle toho, jak velké kuličky uděláte) přibližně 1,5-2 x 3 cm, 4-5 lžic pomerančové marmelády, 150 g plátků mandlí, 2 cl rumu.

Marcipánovou hmotu propracujeme s cukrem a rumem. Každý kousek kandovaného pomeranče zabalíme do marcipánu a vytvoříme úhlednou kuličku. Marmeládu rozehřejeme v menší nádobě a kuličky ze všech stran namočíme. Pak obalíme v mandlích a dáme na pečící papír oschnout .
Marta Kocourková, Dolní Metelsko      

pomeranov_rafaello        

5.
Mandloví motýlci

250 g hladká mouka, 100 g cukr moučka, 50 g mleté mandle, 150 g máslo, 1 ks vejce

 Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladnu odpočinout. Těsto pak rozválíme na sílu 3 mm a vykrájíme motýlky. Pečeme je při 170°C po dobu asi 9 minut na plechu s pečícím papírem. Po vychladnutí je můžeme různě zdobit, nebo slepujeme červenou marmeládou, nejlépe lineckou.

Olga Komárková

motlci_mandlovi

 

6.
Kokosové kroužky
24 dkg hladká mouka, 12 dkg cukru moučka, 22 dkg másla, 1 žloutek (nebo 1 celé vejce), 12 dkg kokosu
1 lžička vanilkového cukru, špetka mleté skořice
Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Utřeme cukr s máslem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, protlačujeme strojkem a tvoříme kroužky, pečeme je asi 7 minut při 170°C.
Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Olga Rumlová   
             
krouky


Autor: office ZM
Přečteno: 9980x Komentářů: 6

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
Na vále prosijeme mouku. Přidáme cukr, máslo, ořechy, anýz, vejce, žloutek, citrónovou šťávu a zpracujeme těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout. Pak vyválíme plát, z něhož vykrajujeme malá kolečka (nebo jiné tvary) a pečeme je v rozpálené troubě (250 °C).
kairiene 29.11.2010 12:57
Já osobně vánoční cukroví nemusim, tak dělám ovocný salát.. nakrájím jablka, ananas, banány, kiwi, jahody, mandarinky, meruňky.. fresh ale i kompot (jak co seženete) a ještě nakrájet a přidat lískové ořechy. Chutná všem a není to nic těžkého! A good Appetite :)
IvonK 29.11.2010 14:40
Dekujeme za komentare, ale prosim, pokud chcete byt zahrnuty v soutezi, nepiste do komentaru, ale poslete nam recept na email, kolik gramu ceho se do receptu dava, jak dlouho peceme v troube a - fotku, aby to nase navstevnice webu inspirovalo k vyzkouseni :-)
Jana Kralova 29.11.2010 15:14
Krupicové kuličky Levné,rychlé,jednoduché,napodobenina kokosových kuliček 7dkg kokosu,7dkg dětské krupice,14 dkg ml.cukru, 4-5 lžic horkého mléka,4 dkg másla. Postup:Krupici zalijeme horkým mlékem a necháme vsáknout,Přidáme máslo,zahustíme kokosem a ml.cukrem.Vytvoříme těsto,ze kterého tvoříme kuličky,které obalujeme v kokosu.Na vylepšení můžeme do každé kuličky dát mandli(není podmínkou,jsou dobré i tak)
05.12.2010 13:46
Čajové pečivo. Z tohoto recetu dělám již několik let, moc mi chutná. 1/2 kg polohrubé mouky 17 dkg prosátého moučkového cukru 1 vejce 33 dkg másla (lze i Heru,ale máslo má lepší chuť) trochu citronové kůry. Zpracujeme těsto. Dáme na chvíli do lednice.Toto těsto jsem velice úspěšně používala i do strojku na vánoční cukroví. Jinak vykrajujte kolečka (potom je můžete slepovat džemem), podle toho jaké máte vykrajovací tvary můžete zdobit čokoládou a navrch ořechem,slepovat krémem atd.
08.12.2010 17:51
super mandloví motýlci a kokosové kroužky :-) to musím vyzkoušet;-)
alenka 10.12.2010 15:09

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery Jana Yahoda Online manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery