Profesionální image žena manažerka

Recept - Vaření. Zdravý, domácí, indický chleba, Chapatti placky.

05.10.2016 10:41

Není žádné tajemství, že čím dál více lidem nedělá dobře pečivo z obchodů, bílá mouka, pšenice, lepek, někomu vadí i žitné pečivo.

Někdo je na lepek i alergický. Mnoha lidem, aniž o tom třeba celý život vědí, jen pečivo z obchodů, lepek, zpomaluje trávení a i po nich přibírají na váze. Mě zase kdysi doktor zakázal jíst celozrnné pečivo, myslela jsem, že jím zdravě a skončila jsem ve špitále se zánětem střev. Prý mi ta zrnka zůstávala v záhybech střev – takže já celozrnné nikdy nejím.

Starší lidé nad 50 let, někdy najednou přiberou víc na váze, i když třeba v životě neměli problém, najednou se jim zpomaluje trávení. Radím jim vyzkoušet na nějakou dobu přestat jíst pečivo z obchodů, aspoň z bílé mouky, skoro z 50% i více, se jim trávení upraví opět tak, že jsou spokojeni a na váze tolik nepřibírají, nebo dokonce zhubnou.

Upřímně nevím, jaký je dnes opravdový obsah pečiva, chleba a rohlíků v obchodech, měla jsem vždycky ráda hlavně klasický chléb Šumava, s výbornou hnědou, lesklou kůrkou, ale poslední roky mě z něj někdy pálila žáha, přestože na to jinak vůbec netrpím. A já po pečivu z obchodu, ať pšenice či žito či nějaké všechnozrnné – tloustnu až hrůza. Tabulka čokolády mi nevadí, ale krajíc chleba ano. Mám už tedy za ta léta svého života svou vypracovanou dietu, kdy pokud se cpu chlebem z obchodů a vyjedu vahou nahoru – nasadím dietu a váha jde dolů. Ale musím se k tomu přinutit, jako každý.
Začala jsem tedy doma péct z pšeničné mouky hladké od soukromníka, který má mlýn, jeho mouka je jiná, jemně nažloutlá, těsto vláčnější, více samo kyne a pečivo je nadýchané, aniž tam přidávám nějaké přísady navíc. A žáha mě z něj nikdy nepálí, ani z něj tak netloustnu. Tak nevím...co je v pečivu v obchodech. Určitě navíc kypřidla, cukr.....cukr máme rádi, ale dnes je bohužel snad v obchodech už ve všem.

Nemám doma žádnou domácí pekárnu a jsem líná se dlouze piplat s klasickým chlebem. Odmítám i kupovat nějaké směsky na pečení chleba.

Odmala, mých 3 let, kdy jsem začala žít v Indii, mám MOC ráda indický chléb, Chapatti placky, které si tam pečou jak nejchudší lidé (ti bez másla), tak ostatní s máslíčkem, a všichni tráví bez problémů. Když jedete po Indii vlakem, vidíte ty chudé Indy, jak ráno různé v přírodě, polích, sedí na bobku a ... :-)

Placky Chapatti vypadají jednoduše, ale věřte, že jsem se s tím pěkně vyvztekala, x krát sledovala videa Indek na Youtube, než jsem si vymyslela můj recept na výborný indický chléb, vláčné a měkké, Chapatti placky.

Zkuste je, třeba vám a vaší rodině zachutnají. Nenechte se odradit, že třeba na začátku uděláte tvrdé placky jako CDčka, co já jich vyrobila a dala psům, další budou určitě už měkoučké.
Tak jak na to?

Zde je recept – Udělejte si doma indický chléb, Chapatti placky. Já je dělám buď z hladké pšeničné mouky od soukromníka, nebo spíš častěji z pšenice špaldy, hladké mouky od soukromníka. Je zajímavé, že prý ve špaldě pšenici je více lepku než v běžné pšenici, přesto lidem, kteří nejsou alergičtí na lepek, ale zpomaluje jim trávení a přidává na váze – špalda nevadí, hubne se a tráví se dobře. Proč? Nevím, ale funguje to, mám to odzkoušené.

 

- nasypete si do misky hladkou pšeničnou mouku, dle toho kolik placek chcete udělat - 2 hrnky po 250ml je asi na 6 malých placek (fotky zde jsou z hladké mouky, ale pro sebe si je dělám už jen ze špaldy, mívají menší bubliny, ale jinak jsou měkké, vláčné, super - a zdravější)

- osolte trochu

- nalijete do ní vodu z vodovodu, studenou, na hrnek mouky na začátek asi půl hrnku vody

- míchejte vařečkou, abyste udělali těsto, pokud je to moc suché a tuhé, přidejte vodu, pokud přelijete, přidejte mouku (já na začátku míchám vařečkou, pak teprve rukou hnětu, nejsem ráda olepená)

- pomoučete si stůl, těsto vyklopte a zpracujte dobře rukama do hladké koule, která nelepí, základ úspěchu je dobře prohnětěné, až nelepí, nezůstávají kousky na stole

- kouli těsta trochu ze všech stran pomoučete a dejte jí do igelitového sáčku nebo mikrotenu (já používám zbylé sáčky z obchodu, když tam kupuji rohlíky pro psy)

- sáček zatočte, aby tam nešel vzduch a dejte do lednice kynout minimálně na 1 hodinu. Když ho vytáhnete dřív, budou placky špatné. Ideál je 1-2 hoďky. Po vyndání uvidíte, jak pěkně o trochu nakynulo.

- Pak vyndejte, na pomoučeném stole si rukama vyválejte váleček, a nakrájejte stejné kousky, jak chcete mít placky velké, nejlépe podle velikosti pánve.

- Vyválejte si válečkem kolečka, asi 0,5cm tlustá, používejte mouku, aby se vám nepřilepila na stůl

- Připravte si máslo a štětku, mašlovačku a obracečku placek (olej nepoužívám, má to pak divnou chuť, Indové používají Ghí, přepuštěné máslo)

- Rozpalte pánev, já mám teflon na indukci, rozpálím na 7-6, po první placce pak dělám na 6-5

- Nožem si uříznete malinký kousíček másla, naberete ho mašlovačkou a jen trochu ošmrdláte horkou pánev a hned na to dáte placku a čekáte

- Až se na placce začnou dělat bubliny (moc důležité), což je známka toho, že máte super těsto a placky budou výborné, měkké, ne abyste je uplácli, nechte je být – pak naberete zase mašlovačkou kousíček másla a celou placku tím máslem poťanťáte, to už pak ty bubliny klidně pomačkáte, nevím jak to říct, nesmíte potírat, to byste placku roztrhli, jen mašlovačkou ťukáte do placky, až je celá poťanťaná, stačí na to jeden malý kousíček másla, na 5 placek spotřebuji max. asi 1cm másla

Pokud by se vám na placce vůbec bubliny nedělali, tak máte v něčem chybu a placky budou bohužel tvrdá CDčka..

- Pak se díváte dolů, až uvidíte, že má placka dole nahnědlé body, teprve pak jí otočíte a opět máslem poťanťáte

- Když má zase dole nahnědlé bodíky, je hotová, druhou stranu nechávám tak max. 6-10 sekund, jinak by placka byla tvrdší

 

Nejlepší je jíst je hned teplé, můžete potřít džemem nebo nebo mít vedle maso se zeleninou, jen zeleninu a Chapatti k tomu přikusovat, nebo mít nějaký dip a Chapatti opět přikusovat - jak je libo. Zabalit něco do placky, to já nedělám, i když můžete, mně vadí, že jak to člověk jí, tak to někde začne vypadávat....

Já je dělám nejčastěji k jídlu, na sladko málo, ale taky.

Indové dělají a je to báječné – že placky pak potřou ještě z jedné strany rozpuštěným máslem, do kterého protlačili česnek........uhhhmmm to vám je dobrota :-) stačí to jako jídlo, ani nic dalšího nemusí být

Máte-li placky navíc, dáte je na talíř a zabalíte do mikrotenu a šup do lednice, vydrží tak měkké na další den.

 

V obchodech nám bohužel čím dál víc prodávají všelijaké chemické srágorky, kdy ani nevíme, co v tom opravdu je, ale my chceme být zdraví a jíst zdravě, tak prostě vaříme víc doma, kupujeme si někde kvalitní suroviny a v obchodech ty srágorky neberem.


Tak pokud budete mít chuť, zkuste Chapatti a kdyžtak mi tu napište, jak se vám to povedlo :-)

 

Jana

domaci chleba chapatti 1 
hladké těsto a šup s ním do sáčku a do lednice, aby si odpočinulo a vykynulo


domaci chleba chapatti 2 
placky si udělejte podle velikosti pánve


domaci chleba chapatti 3 
takhle se musí po chvilce začít dělat bublny na placce


domaci chleba chapatti 4 

vlevo vidite hotovou placku a vpravo jak se dělají bubliny 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 3157x Komentářů: 1

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k článku - váš názor nás zajímá

 
Dve zeny mi psaly, ze placky chapatti zkusily a byly tvrdsi, nedelaly se jim bubliny, a kde je CHYBA. Nejcastejsi chyba je pri michani a zadelavani testa. Dam do misky mouku a priliju vodu. Vody dam radeji trochu vic, abych nejprve vymichavala lepivejsi testo, po chvilce vymichani se testo spoji, je nadychane a vymicha se do koule. Pak to dam na pomouceny stul a rukou zlehka jeste hnetu, aby se nelepilo a to uz citim v rukou, jak je testo nadychane. Kouli dam do sacku a do lednice nakynout. CHYBA je, ze date malo vody do mouky a pracne uhnetete pevnou kouli, ktera po pomouceni nelepi, ale je tvrda, a to uz pak nemate boule na plackach, nebo male. Zakladem je dobre testo, vlacne, nadychane, citite v rukou velky rozdil. I ja asi pul roku delala delove koule, nez jsem prisla na to, ze mam davat o neco vic vody do mouky.
Jana 13.10.2016 08:44

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda