Profesionální image žena manažerka

Chci být Žena Manažerka, dělat kariéru, nechci mít děti.

24.11.2013 09:24

Nevím jak na vás, ale když mně kdysi jedna mladá žena řekla tuto větu, přeběhl mě z ní mráz po zádech.


Byla to mladá žena, věk asi 30 let, menší, drobná, oblékající se ve stylu, kterému já říkám "česká manažerka". Výstřihy, aby bylo vidět prsa, minisukně pod zadek, v zimě vysoké kozačky, atd. Oblečení, které v zahraničí u profesionálních manažerů okamžitě vyvolá pocit, že se jedná o lehkou děvu a ne o profesionální manažerku.

O oblečení, ale mluvit nechci. V rámci projektu byla na chvíli mojí podřízenou, nemohu si na ní pracovně vůči mně stěžovat, vždy byla práce hotová včas a správně. Lidé kolem jí ale rádi neměli, jednala s nimi povýšeně. Byla vystudovaná psycholožka, což se mi stalo již po druhé, že mě tyto psycholožky překvapily, jaké mají chování k lidem a jaké názory, přestože teoreticky vědí správně, jak by se měly v různých situacích chovat.

Jednou jsme spolu seděly déle, ona se rozpovídala, a mimo jiné mi řekla i tu nadpisovou větu. Já jsem jí na to odpověděla, že by se neměla tolik upínat na svou kariéru, protože i při její snaze něco třeba nemusí vyjít podle jejích představ, spíš tu kariéru brát s nadhledem, snažit se, ale když to nevyjde, tak se z toho nezhroutit. A pokud je zdravá a děti mít může, měla by je mít, protože by toho pak ve stáří jistě litovala.

Její odpověď mě překvapila dál. Prý ne, ona si rozhodně nechce zničit postavu nějakým těhotenstvím a žije již šest let se svým partnerem a s ním to má také vyjasněné, že děti mít nebudou, oba se zaměří na kariéru a budou si život užívat.
Už jsem se s ní o tom nechtěla bavit dál, nemělo to význam, jen jsem jí řekla, že může cvičit do aleluja, ale s vyšším věkem se u ní začnout probouzet geny a možná bude stejně hezká jako teď, ale možná bude překvapena, jak se její postava bude postupně měnit, prostě stárnout. Plastické operace jí to pak mohou zmírnit, ale stáří nikdo nezapře.

Dlouho jsem pak na ní myslela, a jak čtete, mám tuto situaci stále v mysli.
Ano, tento web jsem založila, abych motivovala a inspirovala ženy k tomu, aby pracovaly v tom, co je baví a naplňuje, buď jako velmi dobrý zaměstnanec, nebo úspěšná podnikatelka, či manažerka nebo tzv. vrcholová manažerka, Top Manažerka, která se dostane na post Marketingové, Obchodní, Personální, Finanční nebo i Generální ředitelky nebo různé Regionální specialistky.

Co by ale už žen mělo zůstat jako č. 1 – je spokojená rodina a děti.

Je to sice jen moje zkušenost, ale v práci se na ženách jejich soukromí odráží mnohem více než u mužů. Když má žena spokojenou rodinu, děti, klidně může být vytíženou manažerkou, podnikatelkou a práci i rodinu zvládá bezvadně. Jakmile ale žena nemá děti a v práci slyší kolegyně, jak si vypráví o rodině, co dělají jejich děti, jak jsou šťastné, z 90% se k těmto kolegyním začne chovat divně. Buď je shazuje, že ona se s "těmi dětmi" nemusí babrat, s manželem si spíš užívají, cestují, a nebo je zticha a pokud je nedej bože jejich nadřízená, dává jim to pocítit svou nadřazeností apod. Chování bývá různé, ale vždy něčím nestandartní.
Já jsem i odpůrce jednoho dítěte. Opět, pokud je žena zdravá, měla by mít alespoň dvě. Vidím to v dnešní době, když je ženě např. 36 let a porodí dítě, otci je např. 45 let nebo dokonce 55 let, vyrůstá jim doma zvláštní dítě. Oba rodiče se na něj totálně zaměří, a pokud mají oba kariéru a větší finanční příjmy, investují do speciálních kroužků a škol pro geniální děti, chlubí se v okolí, jak jejich dítě v šesti letech mluví slovníkem jako 30 letý člověk a mně je toho človíčka líto. Večery a volna je doma jen s rodiči, neumí pořádně komunikovat a vycházet s vrstevníky, dětmi, je mezi nimi jako mimozemšťan. Neumí se poprat, nehraje kuličky do ďůlku, nestaví z kostek cesty a garáže pro autíčka. I v dospělosti, v práci, může člověk pozorovat, jak se chovají lidé, kteří byli jedináčci starších rodičů, mají své zvláštnosti.

Abych svůj názor shrnula:

- Ženy, mějte své touhy a sny ohledně práce a jděte si za tím, dříve či později to vyjde, jen to nevzdat
- Ženy, mějte rodinu a děti jako svou prioritu, protože je to krásné mít šťastnou rodinu, prima partnera, veselé a chytré děti, vidět jak vyrůstají a mění se, společně prožívat různé zážitky

- Ženy, když necháte svému partnerovi svobodu pro jeho volbu práce a jeho koníčků, necháte mu pocit, že je "hlavou" rodiny,  budete spolu rodinu i finančně jistit, kdyby se jednomu z vás v práci něco stalo (vždycky ale počítejte s tím, že více práce, hlavně kolem dětí a domácnosti bude na vás, protože chlapi neumí dělat x věcí najednou a dobře – vy budete tím "krkem" rodiny)

- Ženy, mějte děti, alespoň dvě. Pokud máte kariéru nebo jí chcete mít, je lepší mít obě děti hned za sebou, přerušit práci jen 1x než 2x. Ano, počítám tu s tím, že jste zdravé a můžete si udělat děti, kdy si zamanete (jako jsem měla to štěstí i já a obě děti byly na měsíc plánované)

- Ženy, postava je pro nás důležitá, každá chceme nějak vypadat, abychom se cítily dobře, ale berme v pohodě, že se postava nejen po porodu, ale i věkem mění. Hodně žen si teď dává dělat císaře, doktoři to i doporučují, protože je to pro ně snadnější a ženy si myslí, že jim zůstanou pěkné, úzké boky, a jak mi říkal jeden můj podřízený, "dole budou pěkné jako za mlada", ale věk neošálíš, i tyto se budou měnit, tak jako i ten jejich partner se bude věkem měnit :-)

Přeji všem mladým ženám, co vstupují do života, aby měly šťastnou rodinu, zdravé a veselé děti, manžela, který jim bude milujícím partnerem, bude je umět pohladit, ale i důležité věci správně a rychle rozhodnout, být ženě oporou, a aby tyto ženy dělaly práci, která je bude bavit.

 

Ing. Jana Yahoda MBA

Byznys poradenství
Osobní manažerský poradce a kouč pro podnikatele a manažery

Image poradenství pro Podnikatelky a Ženy Manažerky

 

 


fam45_580


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4705x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda