Profesionální image žena manažerka

Jak má Žena Manažerka řešit dilema Kariéra nebo Dítě?

13.09.2010 14:57

říkám, že pokud žena řeší toto dilema, měla by dát přednost dítěti.
Stávají se situace, kdy Žena Manažerka má zrovna nabídku na vyšší a zajímavou funkci a nebo má dobrou manažerskou pozici, práce jí hrozně baví a řeší dilema, zda mít dítě nebo ne.  Děti by měly přicházet na svět nejlépe plánovaně a hlavně chtěné od obou partnerů. Ale víme, že především v dnešní době se mladým párům ne vždy daří počít dítě na první pokus, někdy to trvá i několik let. Může pak nastat situace, že žena má skvělou kariéru a najednou přišla i do jiného stavu. Neměla by váhat a měla by se těšit na dítě.


Pokud má dobrého zaměstnavatele, který si jí váží, a i ona je výjimečná, neboť svou práci vykonávala vždy dobře, určitě se s ním nebo s ní dohodne a najdou nějaké optimální řešení, přijatelné pro obě strany. Každá strana udělá nějaký ústupek. Pokud se k tomu postaví zaměstnavatel systémem buď a nebo, tak doporučuji ženě ať se nedá zviklat a má dítě i za cenu odchodu z firmy. Pokud je dobrá Manažerka, práci si najde vždycky.

family400Každá zdravá žena by měla mít v životě dítě. Děti jsou naše radost a zároveň i naplnění  štěstí v životě. Jsou ženy, které kdysi kvůli kariéře dítě odmítly, byly na potratu a ke stáří, kdy už děti mít nemohly, toho pak litovaly.  Také pokud žena touží po dítěti a nemá partnera, nebo se jim s partnerem nedaří dítě počít, vždycky se to odrazilo na jejím chování v práci. Taková žena se chová jinak, je více impulzívní, nervózní, leckdy dává ostatním ženám najevo, že je lituje, když mají plno práce kolem "těch" svých dětí, protože ona vlastně vůbec děti nechce, raději si užívá života naplno jinak. Taktní lidé na tyto výroky nereagují, protože vědí, co se v takové ženě opravdu odehrává a tiše jí přejí, aby otěhotněla. Když pak otěhotní, rázem se změní, a je z ní někdy zase až příliš citlivá matka.

Ano, pokud má Manažerka dítě, zbrzdí se její kariéra o rok nebo dva oproti kolegům mužům na stejné úrovni, ale tak to prostě je, jsme ženy a matky. Nepředpokládám zde, že by manžel šel na mateřskou, to jsou jen velmi vzácné výjimky, které většinou nastávají, když má žena mnohem vyšší plat než manžel a spolu se tak dohodnou.

Je jasné, že čím vyšší pozici má Manažerka, tím komplikovanější je její odchod na mateřskou.

Rozhoduje i typ pozice. Je-li žena Finanční nebo Personální ředitelka, může klidně už po půl roce po porodu pomáhat firmě z domova přes Internet, sem tam zajít do práce na pár hodin něco zařídit, o pozici nemusí přijít. Je-li ale Obchodní ředitelka, kde musí člověk celé dny jezdit, jednat se zákazníky, řídit obchodní tým lidí, být na firemních mítinzích, pak je to složité. Práce z domova nejde. Při dobré vůli jí zastanou kolegové na pár měsíců, ale déle to nelze, většinou by to negativně ovlivnilo firemní byznys. Obecně, Žena Manažerka by neměla být doma na mateřské 3 roky s 1 dítětem, protože je to příliš dlouhá doba. Podle mě maximálně rok a pak si může sehnat hlídání a chodit do práce ať už na zkrácený nebo plný úvazek. Například v Americe mají ve firmě třeba i jesle, protože se tam ženy a nejen Manažerky vrací do práce leckdy už po šestinedělí. Ty by 99% českých lidí odsoudilo, že to jsou "matky zrůdy". Nejsou. Prostě je tam jiná kultura. Oni zase nechápou, jak může být česká žena doma 3 roky a nechat se živit manželem.

Podle mě, kvalita péče o dítě nestojí na tom kolik hodin denně se budete motat v jeho přítomnosti, ale kolik hodin denně se budete dítěti nebo dětem věnovat přímo, a abyste byla vždy k mání, když vám dítě chce něco říct nebo vás potřebuje.  Žena, která si s dítětem dvě hodiny denně hraje, něco ho naučí a buduje si s ním přátelský, otevřený vztah, je lepší matka než ta, která je s ním doma celé dny, dělá si sama co jí baví, kouká na TV, klábosí s kamarádkami a dítě jen okřikuje.

Co si o tom myslíte vy? Zažili jste nějakou podobnou situaci a jak se řešila?

 

Jana Yahoda 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4709x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda