Profesionální image žena manažerka

Partner, manžel nebo pes?

05.06.2014 10:05

Divná otázka co? Nicméně už po několikáté jsem se s ní setkala a tudíž jsem si řekla, že vám o tom napíši.


Manažerů, podnikatelů mužů je pořád mnohem více než žen, bude to tak i dál, a myslím, že by to tak i mělo být.
Když ale porovnám generaci mé matky a mojí, je tam velký posun. Ženy v době mé matky zajišťovaly hlavně teplo domova, starost o děti a vždycky mi přišlo až legrační, že když se ženy sešly, nemluvily o tom co která dělá, ale chlubily se mezi sebou "kam až to ten jejich chlap dotáhl", na jaké pracovní funkci je, že ho zrovna povýšili. Bylo normální, že ony ženy, žádnou kariéru nedělaly. Jejich společenské postavení záviselo na postu jejich manžela.

Když ale došlo na rozvod a žena měla být sama, bylo to pro ni velmi těžké, neboť veškerý majetek měl "pod palcem" a i zajištění co se týče práce pouze manžel. Manželka byla buď doma, a nebo chodila do práce, ale za svůj plat by těžko uživila sebe a případně i děti. Existovalo proto dost rodin, kdy měl manžel třeba milenku nebo střídal milenky, žena o tom i věděla, ale tolerovala to, jen aby byla dále vdaná a finančně zajištěná.
Koneckonců, i dnes se s tím člověk setkává, máme tzv. moderní, "zelené vdovy". Pár mě jich vyprávělo, a věřte, že to nemusí být vždy nirvána. 

Dnes je doba, kdy si žena může zvolit cestu, jakou chce, má možnost širší volby.

Může vzniknout určitý model rodiny, nebo i manželství prochází různými typy modelů, přechází z jednoho do druhého apod. (uvádím jen pár příkladů z mnoha variant) :
1 – žena je, jak já říkám "manažerkou domácnosti", žena je celý život doma, rodí a stará se o děti, rodinu, měla by umět vyjít s určitým rozpočtem peněz, které jí manžel dává, on pracuje a finančně zajišťuje rodinu, nejčastěji jsem se setkala s tímto modelem u rodin, kde se věřilo v nějakou víru – křesťané, protestanti, muslimové, atd.

2 – žena se stará o běžný chod rodiny, děti, chodí i do práce, ale manžel nebo partner je hlavní finanční podpora rodiny, dává ženě na chod domácnosti určitý obnos peněz, pokud je třeba změna kvůli jeho kariéře, třeba se stěhují do různých zemí, měst, žena se automaticky vždy přizpůsobí

3 – žena se stará více než manžel o běžný chod rodiny, děti, ale oba mají i srovnatelnou kariéru v práci, vzájemně si pomáhají a společně zajišťují chod rodiny a výchovu dětí

4 – manžel se stará více než žena o běžný chod rodiny, děti, a žena má pracovní kariéru, velký příjem peněz, kdy se spolu dohodli, že manžel bude raději dělat více zázemí, někdy má i manžel podnikání v té rovině, že může pracovat častěji z domova a tudíž se dohodnou na "obrácených rolích"

5 – partner si jen tak něco dělá, aby se nenudil, nemají žádné děti, žena se plně věnuje své pracovní kariéře a svého partnera živí, má ho hlavně kvůli tomu, jak tyto ženy říkají, "aby nebyla sama" – nazývám tyto muže, novodobí gigolové

....modelů je ještě více....však je také znáte z vyprávění žen, kamarádek, známých, kolegyň z práce, že ano?

Proč ten pes ??

Ráda se setkávám s chytrými lidmi, zdravě sebevědomými, kteří něco umí hodně dobře, nebo i cosi dokázali, ne cestou "české uličky" nebo, že jim spadlo něco do klína, a přitom zůstali normální, skromní, nenaparují se. Může to být vědec či vědkyně z laboratoře, lékař či lékařka, šikovný tesař nebo cukrářka, i majitel nebo majitelka malé či velké firmy.

Kdysi mi jedna úspěšná, česká podnikatelka položila otázku :"Co byste dělala, kdyby vám váš partner řekl – rozhodni se, buď já, a nebo tvůj pes (nebo psi)?" Nechápala jsem, proč se na to ptá a odpověděla jsem :"Co to je za blbost? Vždyť pes je zvíře a dnes i člen rodiny, jako další dítě, to je jako kdyby se vás ptal zda dítě nebo on? A co jste mu na to řekla?" A ona odvětila :" Řekla jsem, tak pes a partner odešel. Jsem asi blázen, co?" Souhlasila jsem s ní a i plně podpořila její rozhodnutí, bylo na ní vidět určitou úlevu.
Podotýkám, že její pes nikdy jejího partnera nepokousal, nic mu nedělal, partnerovi prý jen hrozně vadilo, že pes má za hlavní autoritu tu ženu a ne jeho, že ona se o psa stará, žárlil na psa. Nicméně řekněme si ať je to fair – neslyšela jsem názor partnera, tudíž soudím podle výroku jen jedné strany.

Je to zajímavé, ale o podobné situaci jsem pak slyšela od žen ještě víckrát. Nedocházelo většinou k rozchodu, ale vznikalo tzv. "období žárlení", kdy manžel ženy nebo partner určitou dobu vyloženě žárlil na psa v rodině, vadilo mu, že pes respektuje více svou paní než pána, vadila jim péče manželky kolem psa, přestože byl manžel opečováván jako dříve.
Kdyby to rozebral nějaký dobrý psycholog, jistě to má něco společného s nižším sebevědomím toho partnera, manžela, který si je pak snaží vynucovat různými, ne zrovna správnými způsoby.
Kdo je pejskař ví, že pes v rodině záhy odhalí hlavní autoritu a chce se zařadit v hierarchii za ní, pak ví, kdo v rodině ho rozmazluje, koho nemusí hned poslechnout a nic se neděje, ten se dostává na další úroveň až za psa, a např. děti, ať byly menší nebo už dospělé, psi je měli tzv. na konci. Měli je moc rádi, ale věděli, že jsou jako "štěňata". Může se stát, že někde vznikne pro psa hierarchie rodiny, žena – pes – manžel – děti, nebo žena – manžel – pes –děti.

Je vždy na manželovi, partnerovi, zda dovolí psovi, aby byl nad ním nebo ne. A to se už týká každého, ať je to žena nebo muž. Ženám nevadí, když pes respektuje nejvíce manžela, partnera, ale mužům obrácená role zřejmě vadí častěji.

Pes má rád a vyhledává autoritu, člověka důsledného, co umí pochválit, ale i pokárat, který je konzistentní – to znamená, že vždy kárá za to samé a chválí také, aby pes nebyl zmatený. Pes v pubertě se někdy i zkouší dostat nad hlavní autoritu, že by v rodině byl na 1. místě on, ale to se musí ihned zarazit.

Rodina, kde vládne pes – to už je na jiný článek :-)

V rodině by měl být pes jako kamarád a zvířecí přítel všech, stejně jako kočka, korela, andulka, morče apod.
Ale jak zde čtete, může být někdy i pes jedním z faktorů rozchodu dvou lidí.
 

Setkali jste se nebo slyšeli někdy nějaký příběh týkající se tohoto tématu?


Bud a Jeff



Ing. Jana Yahoda MBA

Byznys poradenství pro podnikatele
Osobní manažerský poradce a kouč pro podnikatele a manažery

Image poradenství pro Podnikatelky a Ženy Manažerky





 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4074x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda