Profesionální image žena manažerka

Sňatek z lásky, nebo dohodnutý předem rodiči?

23.02.2012 14:15

Vrátila jsem se po 14 dnech cestování po Indii a zároveň jsem se podívala domů po 45 letech, což byl naprosto výjimečný zážitek, náš dům a vše kolem bylo z 90% stejné jako kdysi. Žila jsem v Indii jako dítě 4 roky a je to jedna z mých "rodných zemí". Mám jí ráda.


Indie patří mezi země, kde se i dnes asi z 90% domlouvají sňatky mezi rodiči a pouze cca 10% párů se bere z lásky s tím, že se prostě nekde potkají, prý nejčastěji v práci. V Indii je prý rozvodovost asi 1%, u nás 30%.

 

Jako svobodná holka jsem dohodnuté sňatky rodiči okamžitě odsuzovala, představa, že bych třeba někoho potkala, zamilovala se, ale moji rodiče by mi vybrali někoho jiného a toho bych si musela vzít, byla pro mě absolutně hrůzná představa, nikdy bych je neposlechla. Jedna taková situave byla v naší rodině pár generací dozadu, kdy dcera měla milého, chtěla si ho vzít, ale rodiče zakázali a musela se stát jeptiškou. Sice celý život žila na faře s jedním moc hodným farářem, ale nikdy neměla děti, a nevědělo se, zda spolu něco mají vyjma hezkého vztahu.

Já osobně jsem nikdy nesnila o nějaké svatbě, naopak jsem se nechtěla vdávat, nechápu důvod svatby v moderní společnosti. Papír lásku nepotvrdí ani nezaručí. Naopak rozvod po svatbě je vopruz.

Dnes, když jsem už starší, matka dvou dospělých dětí, zastávám stále stejný názor, nelíbí se mi předem domluvené sňatky, ale říkám si, ono má vše své plusy a minusy.
Kolik dnešních mladých lidí se mě ptalo, zda bych nevěděla o nějakém dobrém klukovi- slečně.....v době netu se jim čím dál hůř asi hledají partněři. Nejsem dohazovačka, ale je to zajímavý stav.

V Indii jsme měli několik indických průvodců a já se s nimi bavila o všem možném. Všichni žili v domluvených manželstvích od rodičů, jen jeden byl 22 let ženatý z lásky, našel si svou ženu sám. Všichni mi tvrdili, že jsou spokojení a šťastní, ať ti domluvení nebo ten z lásky.

Pravda je, že pokud se hindové (hinduistické vyznání) vdají na základě dohody rodičů, rozvod tam defacto nepříchází v úvahu, takže ti lidé musí nějak najít cestu vzájemného soužití a třeba se i časem do sebe zamilují. Když jsem s těmi chlapy mluvila, bylo jasné, že mají blaho své rodiny na 1.místě, děti jsou jejich chloubou a dělají vše pro to, aby dobře vystudovaly, měly dobré pracovní místo a život lepší než oni. Je tam pravidlem, že muž pracuje a zajišťuje finančně rodinu a žena po svatbě zůstává doma a stará se o děti a rodinný krb. I tam mají nyní méně dětí, jako u nás. Hindové prý nyní v průměru 2 děti, aby jim byli schopni zaplatit dobré vzdělání a celé rodině slušný život. Jak mi ale řekli, Islamisté mají v Indii 6-8 dětí, jejich populace roste.

Průvodci muži mi řekli, že navenek jsou "vládci rodiny" oni, ale doma vládne žena, drží všechny finance a manželovi nechává jen kapesné. Spolu se ale rozhodují, do čeho investují, co koupí apod. Je to hodně podobné, jako to bývalo za mého mládí i v Japonsku. Čeští muži si mysleli, jak jsou Japonky milé, tiché, pokorné, poslouchají jak pejsci na slovo, ale ona přitom doma vládla, aniž si to její manžel leckdy uvědomoval. Chytrá Japonka byla vždy schopný "taktik".

Když se na dohodnutý sňatek nebo z lásky člověk podívá z obou stran a oprostí se od svého názoru a kulturních tradic, které známe, každá varianta, má své plusy a minusy, jako ostatně všechno v životě.

Sňatek domluvený rodiči předem:

Plus

- Pokud rodiče mají zájem a štěstí svého dítěte na 1.místě, a ne peníze a majetek (vždy se dojednává i určité hmotné vyrovnání), mohou svému dítěti domluvit partnera, kterého si dítě pak zamiluje a budou oba šťastní. Rodiče znají dobře své děti, jejich vlastnosti, touhy, přání, i to, jakého partnera by si přáli. No, ale až čas prověří, zda bude pár šťastný nebo ne.

Minus

- Pokud rodiče své dítě neznaji a nezajímá je, co chce, chtějí je jen co nejvýhodněji provdat, pak to může být pro dítě trýznivý život, být ve svazku s někým, koho třeba i nesnáší.

 

Sňatek z lásky

Plus

- Partneři se někde potkají, zamilují se do sebe a jsou spolu šťastní, prostě se našli. Pak už jen čas prověří, jak dlouho jim to vydrží.

Minus

- Např. v Indii se lidé berou brzy, v 18-21 letech, mohou díky své zamilovanosti přehlédnout některé vlastnosti, které se projeví až po svatbě, kdy už je na řešení pozdě. Rodiče leckdy vědí i předem, že tihle dva k sobě nepasují, ale nemohou nic dělat, jen z dálky sledují, jak se život jejich dítěte vyvine. No a buď to vyjde, nebo ne.

 

V Indii je ještě ta zvláštnost, že je to země, kde se lidé dělí do kast a berou se spolu i podle toho. To je další omezení výběru. Muž si může vzít ženu i o stupeň níže postavenou, ale žena si smí vzít jen muže na stejné úrovni nebo vyšší, tak mě to vysvětlovali hindové při mém cestování po Indii.

Jistě by se našlo i dost dalších plusů a minusů u obou variant, ale nechci psát román, je to jen krátký článek k úvaze. Můj děda říkal: "Nic není tak černé a bílé jak se navenek zdá…."

 
indiebombayimg_1717_400


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 4874x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda