Profesionální image žena manažerka

Viditelné tetování, je nevratná samodiskriminace.

18.07.2017 14:07

Myslím, že tímto mým článkem asi hodně lidí naštvu, ale je mi to fuk, vyjadřuji svůj názor, naopak možná pár lidí, žen nebo mužů, kteří uvažují o tetování svého těla, přiměji k zamyšlení.


Jsem teď skoro rok hodně doma, v červnu 2016 mně ovce podrazila nohy, kulhala jsem na levé koleno, pak v září praštil pes do druhého kolena, jsem defacto pořád o berlích, operace pravého kolena se v únoru 2017 nějak nepovedla, moje kolena ortopedi „řeší“, i když ne rychle, ale to je na jiný článek.

Koukám tedy často na televizi, víc zahraniční než českou, ale i tu dám. No, a včera jsem jela autem, a viděla jsem jít po chodníku krásnou, asi 20 letou slečnu, v kraťasech, holka jako lusk, ale na jednom stehně měla šílené, modrozelené tetování, které hyzdilo její jinak hezký vzhled. To mě donutilo o tom napsat.

Zde je pro vás malý úkol :

Nakreslila jsem zde obrázek, dvou hodně podobných žen.
A teď si představte sebe. Jste šéfová, nebo šéf v nějaké firmě, kde si její majitel zakládá na profesionalitě ve všech směrech, ať v jednání se zaměstnanci, klienty, i v profesionálním vzhledu svých lidí. Jste třeba personální ředitelka, nebo ředitel, tzv. HR Manager, nebo HR Director, někde preferují i směšně dlouhé názvy pracovních pozic, tam jste Head of Human Resources Department :-)

Máte dvě ženy. Obě stejně staré, obě stejně hezké, obě stejně kvalifikované, obě podobné životopisy, CVčka.

Obě k vám přišly na pracovní pohovor, interview, slušně oblečené, pouzdrové šaty a lodičky. Délku sukní a jiné věci, že jsou i bez saka, zde nekomentuji. Často jsem coby šéfová firmy, nebo předtím obchodní ředitelka, nabírala do práce lidi, s tím, že předem souhlasili, že upraví něco na svém zevnějšku, nebo stylu oblékání.

Vybraná žena by měla pracovat na pozici Manažerky, a vedle práce v mikro českém rybníčku (v té naší zemičce, která je malý flíček na mapě světa), by měla začít pracovat i na mezinárodním poli, cestovat i na zahraniční jednání, jednat s nejvyššími klienty, majiteli firem z ciziny.

 

Které z těchto dvou žen tuto pracovní pozici nabídnete?

Věřím, že všichni odpovíte správně – té, co není potetovaná.

 

Ano, žena, která si nechala viditelně potetovat ruce a nohu, se dobrovolně, sama svým rozhodnutím, vyškrtla předem z možností, být někdy více úspěšná ve své kariéře, pro práci na mezinárodní úrovni je odepsaná. Může pracovat leda v České republice, ale i zde jen na určitých pozicích a v určitých typech firem, se specifickou firemní kulturou. Teoreticky by mohla nosit pořád kalhoty, sako, pořád dlouhé rukávy, ale zaprvé by si toho kolegové z ciziny všimli a zkoumali by proč, a za druhé, potetované hřbety dlaní neschováte.

 

A to je to, o čem tu chci psát.

Dnes je skoro každý muž fousatý a někde potetovaný. Mnoho žen má také tetování, i na hodně viditelných místech. Fousatých chlapů bude určitě časem opět méně (nejsem fanda fousů), až přijde znovu do Čech móda oholených, a ona přijde, korporáty budou chtít prodávat víc holicích pěn, holítka, strojky, zaměří na to svůj marketing. Ale fousy se oholí a je to.

Ale tetování těla je nevratné. Žena udělá v mládí blbost, třeba zrovna chodí s „in“ potetovaným chlapem, a on jí do toho naveze, nebo se jí to líbí, chce být také „cool a in“,, tak si potetuje nohy, ramena a kdo ví co ještě. Ale časem tato móda pomine, jako vždy. Tetování, které mají ženy na zadku, na třísle, na břiše, prostě co je schované, nebo je vidět pouze jsou-li v bikinách, jim v ničem bránit nebude.

Ale viditelné tetování, ruce, paže, nohy, kotníky, stehna, krk, to bude vidět pořád, a možná je to bude jednou pěkně štvát. Natírat na to pak makeup je nic moc řešení. Dnes to musí dělat některé herečky a herci, kvůli nějakému filmování.

Jakýkoliv viditelný zásah do svého těla je třeba dělat s rozmyslem ze široka. Může mě to nějak kazit hledání práce? Může mě to vyšachovat z různých zajímavých příležitostí v životě? A co bude za 20, 30, 50 let, jak budu vypadat, až se kůže protáhne, scvrkne, nebudou se pak za mě moje děti stydět, protože už to dávno nebude v módě? Podobné otázky by si ten člověk měl položit.

Dredy, fialové vlasy, piercing v obočí, na rtu, atd. lze změnit ihned. Ale tetování, v té divné, z mého pohledu ošklivé, modrozelené barvě, změnit nelze. Jistě to jde pak vybrousit nějak laserem, ale ta cena musí být pecka a pokožka už pak určitě není tak hezká jako dřív.

Móda tetování těla v České republice trvá, tatéři si mnou ruce, byznys jede. V životě jsem tu neviděla tolik tetovaných lidí, nejen mužů, ale i žen, jako nyní. Jsem ročník 1960, a dříve, když byl někdo ve světě u moře, nebo u vody, a byl potetovaný, bylo jasné, že byl někdy v lochu, ve vězení, kde je tetování v kurzu pořád, nebo byl námořník. Snad 99% tetovaných byli jen muži, ženy ne. Ano, v Indonésii a v Africe se lidé různých kmenů tetovali různými technikami a obrazci asi odjakživa, ale to je něco jiného, k nim to patří. V převážně křesťanské Evropě jsem o tetování v masivnějším rázu v historické době, zatím nikde nečetla.

A mezinárodní, profesionální vzhled muže Manažera nebo ženy Manažerky, viditelné tetování, rozhodně zamítá. Obecně to platí i pro profesionální politiky a samozřejmě i pro úspěšné podnikatelky a podnikatele, pokud nepodnikají v tetování.

Většinou jsou dnes potetovaní vězni, zpěváci, herci, námořníci, kreativci, sportovci, kumštýři, motorkáři, a hlavně mladší lidé, co mají pocit, že budou „cool“ a starší lidé, kteří se tak snaží být „vzhledem mladší a také cool“. Často jsou to lidé ne moc výrazného intelektu, leckdy řešící i nějaký svůj problémek, pokulhávající zdravé sebevědomí (tak a teď se do mě pusťte ! :-). Vůbec neuvažují, co bude za x let, jaké důsledky to viditelné tetování u nich může mít, žijí pouze „teď“ v přítomnosti.

Chci tímto mým článkem tedy jen upozornit, hlavně vás ženy, ale i muže, pokud vás nadchne momentální tetovací šílenství, promyslete si pečlivě viditelné tetování - na rukou, nohou, na krku, na nohou, prostě to, co je vidět, i když jste oblečení. Jednou vás to může mrzet a štvát, ale nadávat budete moct jen sobě.


zena manazerka tetovani




 


Autor: Jana Yahoda
Přečteno: 2905x Komentářů: 0

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Napište komentář.
Omlouváme se, ale z důvodu ochrany proti Spamu bude zobrazen po kontrole.

 

Pozvánky

Zajímave weby
Jana Yahoda Osobni manazerske poradenstvi a koucink pro podnikatele a top manazery OnlinE manazerske dovednosti pro podnikatele a top manazery od Jana Yahoda